Sajtóközlemény, 2020. 01. 23.

Kemény Dénes alapító mellett Nyári Károly, Nyári Aliz, Szulák Andrea, Csonka András, Simon Antal  válogatott focista, valamint más ismert és kevésbé ismert személyiségek is csatlakoztak a Szülők Háza Alapítványhoz. A következő hónapokban mentorként vesznek részt a szervezet munkájában. Az Alapítvány mintaként induló mentorprogramja az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A Szülők Háza Alapítvány életvezetési és közösségi segítséget nyújt hátrányos helyzetű családok és család nélkül felnövő gyermekek számára. A Tegyél jót programon keresztül közel 300 állami gondoskodásban élő gyerekkel és több, mint 200 önkéntessel kerültek kapcsolatba. Rendszeresen szerveznek élményprogramokat a gyerekek számára. A program általános tapasztalata az, hogy az abban rejlő lehetőségek túlmutatnak csupán az élmények nyújtásán. Úgy látják, az élményprogramokon túl, illetve azok segítségével további lehetőségek is megnyílhatnak előttük az állami gondoskodásban élő gyermekek intenzívebb és hosszabb távú segítésében. 

“Az eltelt négy év során az önkéntesek és a gyermekek is megismerhették egymást. Erre a kapcsolatra alapozva tudtunk továbblépni és a programjainkon aktív önkéntesekből választottuk ki azt a 12 mentort és gyermeket, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott mintaprogramban részt vehetnek.” – ismertette a programot Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke. 

A mentorprogram során az alapítvány által irányított és felügyelt rendszer szerint a mentorok a mentoráltakkal közös szabályokat hoznak, a gyerekek ezek között a keretek között  kipróbálják magukat a munka világában. 

“Azt, hogy létrejöhet most a Tegyél jót program továbbfejlesztése, a mentorprogram fontos eredménynek látom. Mint azt is, hogy azokból az emberekből akik önkéntesként csatlakoztak hozzánk egy közösség, igazi csapat épült. – mondta dr. Kemény Dénes, az alapítvány alapítója. –  A mentorprogram az eddigi munka eredménye. Ehhez kellett egy csapat, és örülök, hogy az alapítványnál igazi csapatmunka folyik. Egykori kapitányként továbbra is támaszkodhatnak rám és segítem a csapatot.” – hangsúlyozta az alapító a mentorprogram bemutatása kapcsán.

Az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága képviseletében jelen lévő Huszár Dorottya tolmácsolta Fülöp Attila államtitkár úr szavait: az államtitkárság számára nagyon fontos a szakmailag jól felépített jó gyakorlatok támogatása, ilyen a most bemutatott Szülők Háza Mentorprogram is.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke beszédében hangsúlyozta a szülőség jelentőségét és üdvözölte, hogy a Szülők Háza Alapítvány a szülőséget tágan értelmezi. Hiszen nem csupán az anyákat és apákat tekinti szülőnek, hanem ezt a szerepet kiterjeszti a nevelőkre, önkéntesekre és most már a mentorokra is.

A mentorprogramot bemutató sajtóeseménynek a Játékszín adott otthont. Bank Tamás, a színház igazgatója örömmel látta a vendégeket, elsősorban a jelen lévő gyerekeket, mert, ahogyan elmonda: a “gyerek” számára a legfontosabb hívószó. Ha gyerekekről van szó, akkor nem kérdés számára a segítség.

A sajtótájékoztatón részt vett a napokban itt tartózkodó marokkó TIBU Maroc szervezet delegációja is. Látogatásuk célja, hogy a köztük és a Szülők Háza Alapítvány között decemberben Marokkóban aláírt együttműködési megállapodás kapcsán elinduljon a közös munka. A két szervezet hasonló célokat tart szem előtt, de a 2010-ben alapított TIBU Maroc a sportot, elsősorban a kosárlabdát használja a hátrányos helyzetű gyermekek képességfejlesztésének, oktatásának eszközeként.

Az eseményen Mr. Khalid személyében a budapesti marokkói nagykövetség is képviseltette magát, akik üdvözölték az együttműködést. Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete, aki közreműködésének köszönhető az magyar és marokkói szervezet kapcsolatfelvétele videoüzenetben üdvözölte a résztvevőket.

Mohamed Amine Zariat a TIBU Maroc elnöke inspiráló előadása során a szó szoros értelmében mozgósította a hallgatóságot, amibe bevonta a résztvevő gyermekeket is. Ennek során kosaras példával illusztrálta számukra a csapatjáték és együttműködés jelentőségét az életben.

Majd beszámolt magyaroroszági élményeiről: “Lenyűgöző számomra, hogy milyen jó a magyarországi sportoktatás iskolai keretek között és azon kívül is, mivel Marokkóban az általános iskolákban nincs testnevelés óra és sokak számára elérhetetlen a sportolási lehetőség. A látogatás során megtapasztalhattam, milyen fantasztikus közösségeket épített a Szülők Háza Alapítvány. Minden elismerésem számukra! Úgy látom, nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Alig várom, hogy elinduljon a csereprogramunk, amelynek keretében a gyerekek is megismerhetik egymást.” – zárta beszédét a marokkói szervezet vezetője. 

A magyar és a marokkói szervezet sokat tanulhat egymástól: rendszeres kapcsolatban maradnak, csereprogramokat szerveznek és megosztják jó gyakorlataikat, tapasztalataikat valamint ötleteket adnak egymásnak a további munkához.

Kattints és nézd meg az eseményen készült fotókat!