Infók

A gyermekek a közösségi és társas szükségletek területén vannak leginkább kitéve a nélkülözésnek, megfosztottságnak. A gyermekek harmada (35%) nem tud elmenni nyaralni, míg 29%-uk esetében a szabadidős tevékenységekben való részvétel (sport, művészetek, közösségi játék, tehetséggondozás, stb.) is korlátozott.
2012-ben a Magyarországban élő gyermekek 46,5%-a nem engedhetett meg magának napi egyszeri hús, hal vagy azzal egyenértékű vegetáriánus étel fogyasztását.
Száz szegénységben élő személy közül 34 gyermek vagy fiatal.
A szegénység generációkon keresztül öröklődik.
A sok gyermek szegénységi kockázatot jelent.

Rászorultsági csapda

A mai kor egyik nagy problémája a szeparálódás, melynek következménye, hogy a hátrányos helyzetű családok sokszor elzártan, saját közösségükben élnek, nincs módjuk kapcsolatokat teremteni, kitörni a rászorultsági csapdából. Az alapszükségletek megfelelő kielégítésének hiányán túl, gyakori jelenség, hogy ezen családokban felnevelkedő gyermekek nem férnek hozzá a sportolási, kulturális (színház, stb) lehetőségekhez sem. Az állami eszközrendszer szükséges, de többnyire nem elégséges forrása a családok kilábalásának ebből a nehéz helyzetből, a civil összefogásnak, a társadalmi felelősségvállalásnak is jelentős szerep jut. A Szülők Háza tehát olyan közösségek létrejöttén dolgozik, mely teret ad a szociokulturális hátránnyal és a az előnyösebb háttérrel rendelkező családok találkozásának. Az itt megélt közösségi élmények fejlesztik a toleranciát, empátiás készséget, a hátrányos helyzetben élők pedig új ismereteket, megküzdési stratégiákat sajátíthatnak el, minőségi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, kibővül szociális támogató rendszerük, és nem utolsó sorban kitörési lehetőséget biztosítanak számukra.

Szülők Háza Alapítvány

A Szülők Háza gyermekek napközbeni ellátását biztosító családsegítő intézmény. Felkutatja és bekapcsolja a családokat a programba, fogadja és elosztja a felajánlásokat. Az alapító célja az volt, hogy alulról építkezve szülőcsoportokat hozzon létre, amelyekben a tagok számára egymást segítő kapcsolatok alakulnak ki. A problémával küszködő családokat pszichológus és családgondozó szakemberek segítik át a nehézségeken, miközben gyermekeikre szakértő felügyelet vigyáz. Jelenleg 4 Szülők Háza Családi Központ és Minibölcsi működik az országban:

Szülők Háza programok

A Szülők Háza program illeszkedik az önkormányzatok által nyújtott gyermekjóléti támogatásokhoz, a különböző hazai és uniós pályázatokhoz, illetve az üzleti szféra CSR programjaihoz. A központban szakemberek – családterapeuták, pszichológusok, pedagógusok – segítenek a szülőknek, de maga a szülői közösség is sokszor megoldást tud nyújtani egy-egy családnak. A Szülők Háza programjaiban számos rászoruló család kap segítséget, akiket a speciális készségfejlesztő és sport, művészeti és közösségi programokon keresztül az „egészséges” családok körébe vonva a program hatékonyan képes segíteni. Házon kívül zajló programjaink célközönsége a gyermekotthonokban élő gyermekek. Magyarországon több száz gyermekotthon van, több ezer gyermek nevelkedik állami gondozottként nehéz körülmények között. Ezen program keretében rendszeres odafigyelést, törődést biztosítunk a gyerekeknek önkénteseink révén, a program célja tehát rendszeresen összehozni a segíteni vágyó családokat az állami gondozott gyerekekkel az Alapítvány szakmai támogatása mellett.

Galéria

Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Központ
Szülők Háza Győr Szíve Családi Központ
Szülők Háza Otthon Melege Családi Napközi
Szülők Háza Gyermekfészek Családi Napközi
Nyári táborok
Jótékonysági nap az újbudai Szülők Házában 2014.
Jótékonysági nap a győri Audi-ETO Kézilabda csapattal 2014.
Szülők Háza Alapítvány szakmai fórum 2015.
Szülők Ünnepe 2016
Szátoki Mikulás futás
Tegyél jót! Ülj mellém! sajtótájékoztató
Operalátogatás
Sajtótájékoztató a Tegyél jót! program budapesti indulásáról
Farsangi élménynap a Kossuth Lajos Gyermekotthonban
Tavaszváró élménynap a Mónosbéli Gyermekotthonban
Húsvéti élménynap Sopronban a Cseresznye sori gyermekotthonban
Élménynap a Pancho Arénában
Élménynap a víz jegyében a miskolci Gyermekvárosban
Tegyél jót! nyaralás Balatonfüreden
Tegyél jót! élménytábor Verőcén
Tegyél jót! nyárbúcsúztató – Dunaharaszti
Közösségi takarítás Szátokon (Fotók: Class FM)
Őszi élménynap a Szent Miklós Gyermekotthonban
Pónis élménynap

Videók