Állami gondoskodásban, gyermekotthonokban élő lányoknak és nehéz sorsú családok nőtagjainak gyűjtött össze többszáz higiéniás ajándékcsomagot a Szülők Háza Alapítvány, amelyeket a TegyélJót! programja során a Nemzetközi Nőnap alkalmából adott át a kelenvölgyi központjában megrendezett közösségi- és élménynapon március 11-én. Ezúttal az ország hat gyermekotthonából érkeztek lányok és nevelőnők.

TegyélJót! programunk keretében 3 éve szervezzük meg a Nőnapi gyűjtési akciónkat, amelynek e legújabb eseményét Regős Judit, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnöke azzal a gondolattal vezette be, hogy szeretnék, ha az állami gondoskodásban élő, hátrányos helyzetű lányok sikeres nővé válnának, s ezért mindent meg is tesznek, mert munkatársaival együtt hisz bennük. „Fontosnak tartom, hogy a nők mindig és minden körülmény között álljanak ki magukért. Fontos harmóniára törekedni, nem egymás ellen, hanem egymásért tenni, és habár Magyarországon megvannak a jogi keretei a nők érvényesülésének, ez a világon még sok helyen nincsen így. Magyarországon is fontos a lányok és a fiúk szocializációja annak érdekében, hogy a nők érvényesülése ne a férfiak rovására, hanem együttműködésben történjen, és egymást tiszteletben tartva, lehetőséget biztosítva a fejlődésre. A Szülők Háza programjaiban is azon dolgozunk, hogy támogassuk mindenben a szülőket, biztosítsunk rugalmas feltételeket a munka és a magánélet összehangolására. Ezért működnek bölcsődéink és szülőtámogató programjaink is, ezért örülünk a TegyélJót! Nőnapnak, mert a rászoruló családok is segítséget kaphatnak.”

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy fontosnak tartja ezt az eseményt, mert felhívja a figyelmet a nők szerepére a társadalomban. „Ma egy nőnek nem kell azon gondolkodnia, hogy a gyermeknevelés mellett vállaljon-e munkát, hiszen az elmúlt tíz év családsegítő intézkedései olyan környezetet teremtettek, hogy az anyák többféle munkalehetőség közül választhatnak” – tette hozzá.

Csereklei Zoltán, a Pelenka.hu alapítója és ügyvezető igazgatója nemes programnak nevezte a rendezvényt, s megjegyezte, hogy életminőséget segítő higiéniás csomagokkal, pelenkával, tisztító és tisztálkodó szerekkel, bébiétellel is támogatta a kezdeményezést, sőt ötszázezer forinttal segíti a Szülők Háza Alapítvány a hátrányos helyzetűeket segítő további munkáját. Az adománycsomagokat a helyszínen a Stehlo Gábor Csecsemőotthonának adták át.

A beszédeket követően a kedvezményezett gyerekek műsora következett, bemutatkozott Nagy Tíciána és Nagy Emese, akik amellett, hogy gyönyörűen táncolnak, rendészeti szakközépiskolában tanulnak és komoly jövőképpel rendelkeznek. Mentsl Noémi annak dacára, hogy nehéz életúttal rendelkezik, nagy eredményeket ért el a népművészet területén, citerával kísért klasszikus népdalát élvezhették a vendégek. A Baranyi Fanni 16 éves tanuló festményeiből nyílt tárlatot tekinthették meg a rendezvény résztvevői, majd ezt követték a tudományos előadások.

Az élménynap meglepetésvendége dr. Balázsi Katalin fizikus, az Energetikai Kutatóközpont vezetője, a Magyar Tudományos Nők Egyesületének elnöke volt, aki életéről és pályájáról mesélt a jelenlévőknek. A Szülők Háza Alapítvány a támogató programjaira rendszeresen meghív olyanokat, akiknek életútja követendő példaként szolgálhat a gyermekotthonok lakói számára. A meglepetésvendég beszélt a tudomány szépségeiről és felhívta a figyelmet a tanulás fontosságára is. A kitartó tanulás szorgalmának jelentőségét hangsúlyozta Nyári Aliz énekesnő, a Szülők Háza Alapítványnak a család nélkül nevelkedő gyerekeket segítő rendezvényeinek állandó szereplője. A higiéniás ajándékcsomagok kiosztását ismeretterjesztő program követte.

Az Alapítvány tevékenységének meghatározó eleme az egészséges életmódra nevelés is, amely e nőnapi rendezvényükön is szerepet kapott. Ezúttal Gyebnár Brigitta mesterápoló, szociálpolitikus tartott előadást a női egészségvédelemről, higiéniáról, majd Csókási Lilla, a SilverChick Model stílustanácsadója beszélt a női öltözködésről, az ápolt külső jelentőségéről.

A lányoknak, nőknek szóló élménynap további színes programokat kínált a résztvevőknek: a Beauty By Teo Szalon fodrászai, sminkesei, manikűrösei látték el tanácsokkal a Szülők Háza Alapítvány nőnapi ajándékozási programjának résztvevőit.

Fogadjátok szeretettel az eseményről készült kisfilmet.

Mert minden élet érték!