Szeretném nektek büszkén bemutatni új, nemzetközi projektünket, a FAMILIES_SHARE programot, amelyhez a Szülők Háza Alapítvány 2019. májusában csatlakozott.  A Bolognában, Thessalonikiben, Trentóban,  Velencében, Kortrijk De Stuyverijben, valamint Hamburgban és nálunk folyó munka azért is figyelemreméltó, mert egy olyan applikáció fejlesztését és tesztelését végezzük, amely amellett, hogy a családok számára segítséget nyújt a mindennapokban, közösségépítő és -formáló szerepet is betölt.
Nagyon örülök, hogy részesei lehetünk ennek az Európai Unió által kezdeményezett, rendkívül izgalmas feladatnak, amely megközelítésében és céljaiban tökéletesen illeszkedik a Szülők Háza filozófiájához. A Szülők Háza egy működő közösség, amelynek környezete, az itt meglévő bizalmi légkör pontosan megfelelő az applikáció tesztelésére. Bízunk benne, hogy az app használata pedig teret ad majd a Szülők Házában alkalmazott módszertan nemzetközi szintű elterjedésének is.
Biztos vagyok abban, hogy sokak számára jelent majd segítséget a FAMILIES_SHARE app és a projekt befejezését követően sok magyar család tölti le és használja majd a részvételünkkel fejlesztett applikációt!

Regős Judit
elnök 
Szülők Háza Alapítvány

A munka-magánélet egyensúlyának fenntartása az elmúlt évtized egyik legnagyobb kihívásává vált. A legutóbbi gazdasági válság következtében jelentősen csökkent a teljes munkaidős álláshelyek száma (mindez különösen igaz a női munkakörök esetében) és elterjedtek a részmunkaidős, azonban sokszor egyenlőtlen munkaterhelést eredményező álláshelyek. Másrészt fokozott igény mutatkozik a bölcsődei és óvodai férőhelyek iránt Európaszerte, és folyamatosan nőtt az iskolás korú gyermekek délutáni elhelyezését lehetővé tevő foglalkozások ára. A bevándorlás és elvándorlás erősödésével párhuzamosan a társadalom jelentős része elszigetelődött és magára maradt.
A fenti jelenség megoldására született az 5 európai város 7 partnerszervezetét összefogó Families_Share kezdeményezés, amely célja egy olyan közösségi platform (időbank) kialakítása, amely lehetőséget teremt a családok gyermekfelügyeleti, gyermeknevelési, szabadidős tevékenységeinek összehangolására, idejük közös beosztására és szervezésére a digitális technológiák segítségével.
A projekt megvalósítása során először felmérjük a szülők igényeit, valamint megismertetjük velük az idő-megosztó és -beosztó technikák fajtáit és lehetőségeit, majd ezt követően feltérképezzük a munka és magánélet összeegyeztetéséhez szükséges támogatási felületeket. Célunk továbbá az elzárt, elszigetelt közösségek megismerése az informatikai lehetőségek segítéségével, valamint az interkulturális kommunikációban rejló lehetőségek feltárása és jobb kihasználása. Ezt követően egy “Open Source Collective Awareness Platform”-ot alakítunk ki, amely lehetőséget biztosít a partnerországok időszervezési jó gyakorlatainak megosztására. Végül pedig gyakorlatban teszteljük az időmegosztó tevékenységeket digitális és szociális innovációk bevetésén keresztül a munka és magánélet hatékonyabb összeegyeztetése érdekében.
Tevékenységeinkhez figyelemfelhívó disszeminációs események, illetve szakpolitikai fejlesztési javaslatok kialakítása társul annak érdekében, hogy új családpolitikai és jóléti stratégiák megalapozásához járulhassunk hozzá helyi és EU-s szinten egyaránt. A megvalósítás során a családok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az idősebb generáció támogatására: egyrészt a családi feladatokba történő bevonással, másrészt pedig ügyintézésben, vásárlásban és egyebekben tevékenységekben nyújtott segítséggel.
 
A magyarországi projekt Facebook oldala ide kattintva érhető el.

Magyarországon is tesztelték a Families_Share közösségi platform applikációját

A Szülők Háza Alapítvány 2019. májusában csatlakozott az Európai Unió által kezdeményezett FAMILIES_SHARE programhoz. A Bolognában, Thessalonikiben, Trentóban, Velencében, Kortrijk De Stuyverijben, valamint Hamburgban és Győrben folyó munka azért is figyelemreméltó, mert egy olyan applikáció fejlesztése és tesztelése történik, amely amellett, hogy a családok számára segítséget nyújt a mindennapokban, közösségépítő és -formáló szerepet is betölt.

„Nagyon örülök, hogy nemzetközi színtérre lépve részesei lehetünk ennek a rendkívül izgalmas feladatnak, amely megközelítésében és céljaiban tökéletesen illeszkedik a Szülők Háza filozófiájához. A Szülők Háza egy működő közösség, amelynek környezete, az itt meglévő bizalmi légkör pontosan megfelelő az alkalmazás tesztelésére. Bízunk benne, hogy az applikáció használata pedig teret ad majd a Szülők Házában alkalmazott módszertan nemzetközi szintű elterjedésének is. Biztos vagyok abban, hogy sokak számára jelent majd segítséget a FAMILIES_SHARE alkalmazás és a projekt befejezését követően sok magyar család tölti le és használja majd a részvételünkkel fejlesztett applikációt!” – nyilatkozta Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke a projekt ismertetésekor.
Az 5 európai város 7 partnerszervezetét összefogó Families_Share kezdeményezés célja egy olyan közösségi platform kialakítása, amely lehetőséget teremt a családok gyermekfelügyeleti, gyermeknevelési, szabadidős tevékenységeinek összehangolására, idejük közös beosztására és szervezésére a digitális technológiák segítségével.
A projekt egyik feladata az elzárt, elszigetelt közösségek megismerése az informatikai lehetőségek segítéségével, valamint az interkulturális kommunikációban rejló lehetőségek feltárása és jobb kihasználása. Ezt követően pedig egy nyílt forráskódú közösségi információs és stratégiai platform kialakításával a partnerországok időszervezési jó gyakorlatainak megosztása történik.
A projekthez szakpolitikai fejlesztési javaslatok kialakítása is társul annak érdekében, hogy új családpolitikai és jóléti stratégiák megalapozásához járulhasson hozzá helyi és EU-s szinten egyaránt.
A magyaroroszági munka Győrben indult el 2019 nyarán, ennek keretében júliusban egy kéthetes kísérleti időszakra került sor a győri Szülők Házában. A szülők tesztelték az applikációt: a Szülők Házában közös játékos foglalkozásokat szerveztek az alkalmazás segítségével, ahova a jelentkezők a gyerekeikkel együtt jöttek. Az eseményt követően a résztvevők visszajelzést adtak a működéséről és elmondták, mi lenne számukra hasznos az alkalmazást illetően. Egybehangzóan azt mondták,  hogy a Families_Share platform legnagyobb értéke a közösségszervező ereje és szívesen használják majd a programot. 
2019. őszén készül el az alkalmazás végleges változata A Szülők Háza több eseményt is szervez majd annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismerhető legyen a Families_Share platform, amelynek segítségével támogatást kaphatnak a gyerekek ellátásával kapcsolatos feladataik hatékony megoldására közösségi eszközökkel. 

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum