Nem vagy egyedül! Segítünk a bajban!

A Szülők Háza csapatával elkészítettünk egy támogató adatbázist olyan telefonszámokkal, elérhetőségekkel, internetes oldalakkal, amelyek támogatást nyújtanak az Ukrajnából jött családok, szülők számára a háború okozta krízishelyzet kezelésében; segítik a tájékozódást az egészségügyi, családokat érintő kérdésekben; valamint tartalmaz olyan programokat, ötleteket, módszereket, foglalkozásokat, melyek a lelki egészség megőrzésében próbálnak támaszt nyújtani- legyen szó feszültségoldó, mozgásos játékokról, figyelemelterelő módszerekről; és nem utolsó sorban szakmai támogatást nyújt önkéntes segítőknek.

Fentiek mellett a Szülők Háza egységei megnyitják kapuit a menekülő családok előtt, az ország három pontján biztosítanak programokat és napközbeni felügyeletet a menekülő családok számára. Minden napközbeni szolgáltatásunkra befogadjuk az édesanyákat és a gyermekeket Családi Központjainkba (nyitvatartási időben-hétfőtől péntekig 8-16 óra között), hogy egy kicsit enyhíteni tudjuk a háború okozta borzalmakat. Ezek az alábbi helyszíneink:

Szülők Háza Érd   2030 Érd, György utca 63.

Szülők Háza Család és Karrierpont; Győr szíve Családi Központ és Játszóház   9022 Győr, Gárdonyi Géza utca 3.

Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Élményközpont 1115 Budapest, Bartók Béla út 92-94.

Ezenkívül folyamatosan tárgyi adományokat is gyűjtünk; három ponton fogadjuk a csomagokat, amelyeket a segélyszervezetekkel összehangoltan a Budapestre és Győrbe érkező családoknak osztunk szét.

Gyűjtőpontok:

  • Budapest, Bartók Béla út 92-94. Szülők Háza-Családi Központ és Bölcsőde Hálózat 8-16 óráig
  • Budapest, Budaörsi út 20/a Hotel Mediterrán
  • Győr, Gárdonyi Géza utca 3. Szülők Háza Család-és Karrierpont; Győr szíve Családi Központ és Játszóház 8-16 óráig

Pénzadományokat a következő számlaszámra várunk:

Szülők Háza Alapítvány 10701087-69409866-51100005

A közleménybe írjátok be: TJUSA, Tegyél Jót Ukrajna Segély Adomány

Ha önkéntesként segítenél az adomány kiosztásban, szállításban, kérünk írj a tegyeljot@tegyeljot.hu email címre és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Az Újbudán elszállásolt családoknak nyújtunk adományokat. Az adományok gyűjtése célzottan és folyamatosan történik. Az adományok között vannak tisztálkodószerek, baba-és kisgyermekek ellátásához szükséges termékek (pl. bébiétel, pelenka, popsitörlő, babakocsi, gyerekruha, stb.); tartós élelmiszer, felnőtt ruhanemű és egyéb textíliák, konyhai eszközök, gyógyszerek. A szállítást és átadást az alapítvány végzi munkatársaival és önkénteseivel (elérhetőség: https://tegyeljot.hu/; https://szulokhaza.hu; adományozóknak: tegyeljot@tegyeljot.hu; noemi.szulokhaza@gmail.com).

Az Újbudai Családi Központunkban változó időpontban gyermekprogramokat tartunk, ahol ukrán tolmács is segíti munkánkat. A foglalkozások hétköznap délután és hétvégén valósulnak meg (1115 Budapest, Bartók Béla út 92-94; elérhetőség: https://tegyeljot.hu/;https://szulokhaza.hu, e-mail cím: tegyeljot@tegyeljot.hu).

Győrbe is egyre több család érkezik, akiket az Önkormányzat szállásol el ideiglenesen. Telefonszám: +36 20 233 1290.

A Szülők Háza Alapítvány elsődleges céljaként tűzte ki, hogy elősegítse a rászorulók integrációját, ezzel is erősítve a kisebbség befogadására a többségi társadalmat. A Szülők Háza Alapítványnál azért dolgozunk, hogy reményt és lehetőségeket adjunk azoknak, akik nehéz körülmények közé születtek, élethelyzetük, esélyeik javuljanak és befogadóbb, megértőbb szemléletet alakítsunk ki a többségi társadalom tagjaiban, ezen belül is a Tegyél Jót programunk legfontosabb szereplői az állami gondozott gyermekek. Ez a jelenleg kialakult, háborús helyzetben sincsen máshogy; ahogyan eddig is, most is szívügyünknek tekintjük a gyermekekre való fokozott odafigyelést; hiszen a háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagáljunk arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet.

Ezzel kapcsolatosan nyújt segítséget a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

Ha bizonytalan vagy, hogyan reagálj, akkor bátran kérj Te is segítséget, ne maradj egyedül! Ha gyerekkel, kamasszal kapcsolatban szeretnél beszélgetni valakivel, bátran hívd a Kék Vonalat a 116-000-ás számon!

 

Az alábbi táblázatokban találhatóak külön-külön fülenként csoportosítva azok a linkek, elérhetőségek, telefonszámok, melyekre rákattintva megtalálhatóak mind az önkéntesek, mind a menekülők számára összegyűjtött támogatások, programok, ötletek, módszerek és foglalkozások. 

 

 

 

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy ha bármilyen, a menekülőkkel szemben elkövetett visszaélésről van tudomása valakinek (emberkereskedelem, prostitúció, stb..), akkor hívja a segélyhívó számokat, valamint az alábbi elérhetőségek valamelyikét:

Patent jogsegélyszolgálat (ingyenesen hívható szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között az alábbi zöldszámon: 06 80 80 80 81.

(Hétfőnként 10 és 12 óra között, valamint szombatonként 16 és 18 óra között cset-ügyeletet tartanak Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A jogsegély-szolgálat emailben is elérhető a jog@patent.org.hu címen. Külföldi telefonszámról a segélyvonal a +36 21 202 2083-as számon érhető el, ebben az esetben a hívás nem ingyenes).