Szülők Háza Program

A Program létjogosultsága

A mai kor egyik nagy problémája a szeparálódás, az anyák, gyermekek, családok atomizált létezése. A korábbi korok más-más gondokkal küzdöttek, a mi korunk nagy kihívása a „majd én egyedül mindent megoldok” szemlélet zsákutcáinak felismerése, és az új távlatok – a közösség erejének és az együttműködésnek egy, a korábbi korok közösségi életénél magasabb fejlettségi szinten történő megélése.

A korábbi közösségi élet alapvetően a hierarchikus felépítésre és a gyakran túlzásba vitt alkalmazkodási képességre alapozott.

A XX. századi ember nemet mondott ezekre, és a szeparálódást, atomizálódást választotta, de már kezdjük felismerni, hogy az egyenrangú kapcsolatok, az együttműködés, és az ezekre alapozó közösség megtart, felemel, magasabb életminőséget ad.

A Szülők Háza Programban ezt a tendenciát felismerve az EGYÜTTMŰKÖDŐ KÖZÖSSÉGI ERŐre építve alkottuk meg intézményi programunkat, ahol gyermekek, szülők közös térben, együtt lehetnek, közös tevékenységeik során együtt sajátíthatnak el ismereteket, megküzdési stratégiákat, és a létrejövő új kapcsolatokkal a körülöttük lévő szociális háló szereplői kibővülnek, így a résztvevő személyek biztonságtudata, életminősége jelentősen javul.

Civil franchise

A Szülők Háza magas színvonalú módszertani és képzési programot dolgozott ki, melynek átvétele szakmai garanciát jelent az alternatív napközbeni ellátásban érdekelt intézmények számára. A hálózattá alakulás folyamata már megkezdődött. A 2007-ben megnyitott Szülők Háza Újbuda Bölcsője Modellközpont után 2014-ben kezdte meg működését a Szülők Háza Győr Szíve Családi Központ, 2015-ben pedig az érdi egység. Ez az első olyan Szülők Háza Közösségi Családi Napközi, ahol a Szülők Háza elismert módszertana egyesülhet a családi napközi formával. 2016-ban nyílt meg a madárhegyi egység, amely 2020-tól Bartók Kuckó néven működik tovább.

Bővebben: civilfranchise.com

Szülők Háza Integrációs Program

A lakosság szociális, szociokulturális, valamint iskolázottsági szintje sok esetben nem éri el a hatékony önmegvalósításhoz szükséges szintet. Általánosan alacsony az érdekérvényesítő képesség szintje. Ugyanakkor megtalálhatók azok a rétegek is, amelyek speciális tudással rendelkeznek, vagy eleve jó körülményekkel indulnak, akik számára nem ilyen nehéz az előrejutás. A Szülők Háza Rendszer a különböző rétegeket hivatott összekötni, hogy a szociális olló ne nyíljon jobban, illetve a közösségi tudás összeadódjon a közösség javát szolgálva. A kisgyermekes anyukák életében nagy probléma az izoláció. Mára már nagyon ritka, hogy generációk együtt élve egymást segítik. Legtöbbször a szomszédok sem ismerik egymást. A szülők sokat dolgoznak, hogy megteremtsék az alapvető anyagi boldogulás feltételeit. Mindezért az anyák egyedül maradnak a gyerekekkel, és az izoláció hatására ki vannak téve pszichés károsodásnak (gyesneurózis, gyerekágyi depresszió stb.), ami párkapcsolati válsághoz, és egyéb szociális problémákhoz vezethet.
Ez idáig hiányzott egy olyan átfogó, tapasztalatokon alapuló program kidolgozása, amely segítette volna a probléma komplex kezelését.

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum