HUNGARY HELPS – SZÜLŐK HÁZA GHÁNA PROJEKT

 

A komoly szakmai alapokon nyugvó, évek óta alkalmazott módszertanunknak, valamint a több mint tíz éves szakmai tapasztalatunknak köszönhetően a Szülők Háza program a fejlett országokba történő adaptáció mellett kellő előkészülettel a fejlődő országokba is működőképesen adaptálható.
A fejlődő országokban élő nőknek a gazdasági lehetőségek hiányának és a magas termékenységi arányszámok komoly kihívásával kell szembesülniük. A kisgyermekek szintén számtalan kihívással kénytelenek szembenézni egészen a korai éveiktől kezdve, amikor a felnevelkedés fókuszában elsőként az alapvető fizikai szükségletek kielégítése áll, és a szélesebb értelmében vett társas-kognitív fejlődés lehetősége és feltételei már nem állnak rendelkezésre.
Javasolt olyan megoldások fejlesztése, amelyek összekapcsolják ezeket a kihívásokat, és lehetőségekké alakítják őket a frissen szült anyák, a gyermekek és a munkaerőpiac számára. Így a teljes társadalmi-gazdasági fejlesztés lenne a Szülők Háza projekt célja Ghánában, valamint a projekt a migráció kérdéskörében is segítséget nyújtani azáltal, hogy Magyarország megalkothatná saját jó gyakorlatait, a fejlődő országokban élő családok helyben maradása érdekében. A projektre a Világbank is felfigyelt ám ahhoz, hogy támogatni tudja szükséges egy mindenre kiterjedő megvalósíthatósági tanulmány, amely a Hungary Helps adományának köszönhetően készülhet el.

 

A munka során Regős Judit, az alapítvány elnöke járt Ghánában és bemutatta a Szülők Házát a Világbankban, az Egészségügyi Minisztériumban és részt vett több konferencián, szakmai találkozón. Bisztricsány Linda drámapedagógus, a Szülők Háza önkéntese ösztöndíjjal Ghánába ment, ahol 3 hónapon keresztül a Szülők Háza gyakorlati, napi működését prezentált a programunk iránt érdeklődő szervezetek számára. Különböző, gyermekek számára szervezett nemformális, oktatási és fejlesztőprogramokat mutatott be, valamint kapcsolatot létesített a helyi oktatási és gyermekvédelmi szervezetekkel.
Sajnálatos módon a koronavírus járvány véget vetett az eredetileg félévesre tervezett, rendkívül jól működő önkéntes programunknak. Ezzel párhuzamosan újra kellett terveznünk a koronavírus által érintett projekttevékenységeket. Ennek keretében önkéntesünk a módszertani anyag adaptálásához  terepgyakorlatának szakmai tapasztalatait adja át nekünk.
Bízunk benne, hogy hamarosan a terepen is folytatódhat a munka. Addig pedig a Ghánából hazatért szakemberünkkel interjúkat készítettünk egy előre kidolgozott kérdőív alapján a ghánai tapasztalatokról, és a lehetséges helyi partnerek bevonásáról, valamint a Szülők Háza módszertani anyagainak helyi sajátosságokra történő átdolgozásához is fontos szempontokat kaptunk tőle. A tapasztalatmegosztás eredményeit is beépítjük a pandémia lecsengésére elkészülő háttértanulmányunkba, amely kiindulási alapja lesz a ghánai pilot program gyakorlati megvalósításának. 

 

Friss hírek, információk

Beszélgetés Regős Judittal

Témakör: Szülők Háza Program Ghánában

Beszélgetés Sena Dagaduval

Témakör: Itthon és otthon lenni

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Közlekedés Ghánában

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Szülők Háza Program Ghánában

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: A ghánaiak hite

Beszélgetés Jaksity Katával

Témakör: ghánai önkéntesség

Beszélgetés Németh Júliával

Témakör: Ösztöndíjasként Ghánában

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Öltözködés Ghánában

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Egészségügy Ghánában

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Női-férfi szerepek Ghánában

Beszélgetés Torda Katival

Témakör: Gyöngyök bűvölete Ghánában

Hír TV – Paletta 

Elindult a Ghána Projekt

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Drámapedagógia, módszertan

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Szükséges okmányok utazáshoz

Beszélgetés Bisztricsány Lindával

Témakör: Ghána gasztronómia

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum