EGYÉNI ÖNKÉNTESSÉG 2023/2024

  Egyéni önkéntesség keretében minden időszakban 2 külföldi, 18-30 év közötti fiatal kapcsolódhat be hosszú távon az Alapítvány munkájába.

 

Milyen tevékenységeket végezhetnek az egyéni önkéntesek?

 • Gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek szóló élményprogramok szervezésében való részvétel,
 • Bölcsődei munkában való részvétel,
 • Adománygyűjtő kampányban való részvétel

Milyen időtávra tudunk egyéni önkénteseket fogadni?

 • Hosszú távú önkéntes programjaink 6 és 11 hónapra szólnak.
 • Egyidejűleg 2 önkéntest tudunk fogadni.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Élményprogramok szervezésében való részvétel:

A Tegyél jót! program keretében Alapítványunk szakemberei önkéntesek bevonásával gyermekotthonokba látogatnak el országszerte, és különböző sport, közösségi és kulturális élményprogramokat szolgáltatnak az ott élő gyerekeknek. Elsődleges célunk, hogy elősegítsük a nehéz helyzetben élő gyerekek és fiatalok integrációját és erősítsük a befogadására a többségi társadalmat. A gyermekotthonok látogatása mellett rendszeresen intézményen kívüli programokat is szervezünk a gyerekeknek, ahol saját környezetükből kilépve új impulzusokat és élményeket szerezhetnek, új kapcsolatokat építhetnek. Például: színház, koncert, városnézés, sportprogramok (vízilabda, futás, foci stb.) többnapos élménykirándulások, ünnepi kirándulások.

A program célja a gyermekotthonokban eltöltött idő segítése a gyermekek számára, a családias légkör megteremtése, a motiváció, a kapcsolatteremtés más szociokulturális helyzetben lévő családokkal és gyerekkel. A program meghatározó eleme a sport, az egészséges életmódra nevelés. Mindezért, valamint, hogy a sportközösségformáló erejét is hangsúlyozzuk, minden új helyszínünkre futást és más sporttevékenységet szervezünk (pl.: bicikli, úszás, triatlon).

A tevékenység tehát elősegíti a társadalmi befogadást, érzékenyít, megismerhetővé, átjárhatóvá teszi az eltérő társadalmi háttérrel rendelkező résztvevők különbözőségeit, és egyaránt aktivitásra, részvételre ösztönzi a támogatottakat, az önkénteseket, valamint az intézményeket, külsős szervezeteket, ezáltal európai hozzáadott értéket képviselve. A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

  • Az egyéni önkéntesség során a résztvevők közvetlenül bekapcsolódnak az állami gondoskodásban élő gyerekek és fiatalok helyzetét elősegítő tevékenységekbe.
  • Az egyéni önkéntesek átfogó, részletes képzési/tréningprogramban vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy az egyéni önkéntesség részét képezik a konkrét programokra, helyzetekre felkészítő, illetve azok élményeit feldolgozó képzési alkalmak, workshopok.
  • A felkészítő képzés után előre egyeztetett időpontban lehet csatlakozni az egyes programokhoz. Ebben a tevékenységben egész napos elfoglaltságokat szervezünk (főzés, kézműveskedés, sportprogramok), és mindenki abban vehet részt, amiben a legjobbnak érzi magát. Év közben általában egy napos programokat, iskolai szünetek alatt azonban több napos, több hetes táborokat is szervezünk.
  • Az egyéni önkéntesek mindemellett a különböző disszeminációs tevékenységekben (események, kommunikáció) való részvétel során saját élményeiket, tapasztalataikat megoszthatják a különböző érdekeltekkel.

Bölcsődei munkában való részvétel

Az Alapítvány jelenleg 20 családi bölcsődét üzemeltet. A Szülők Háza bölcsődékben szakképzett pedagógusok dolgoznak, akik lehetőséget biztosítanak a gyermekek részére a szabad játékra, figyelembe véve az egyéni igényeket. A szülőkkel folyamatos kapcsolatot tartunk, hogy a gyermekek szokásait párhuzamosan, a szülőkkel együttműködve alakítsuk.

A bölcsődék működetetésében és a gyermekekkel való foglalkozás során alapelvünk a társadalmi befogadás és tolerancia elveinek közvetítése mind közvetett, mind közvetlen módon a gyermekek és szüleik felé.

A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

A résztvevők – gondos felkészítést követően – olyan feladatokba kapcsolódhatnak be, mint pl. étkezés, altatás, gyerekmondókák tanítása akár idegen nyelven, játékos foglalkozások tartása.

Adománygyűjtésben való részvétel

Alapítványunk több gyermekotthonnal is tartja a kapcsolatot, ahonnan az adventi időszakban nehéz sorsú gyerekek karácsonyi kívánságait juttatjuk el egy-egy önként jelentkező „angyalkához”, aki így személyre szabottan teljesítheti egy gyerek álmát.

Az otthonok lakói egy levélben megírhatják karácsonyi kívánságukat. Ezekért a levelekért november közepéig jelentkezhetnek az önkéntesek a szervezőknél, így válnak „angyalkává”. Az „angyalkák” legfeljebb 12.000 forintot költhetnek a csomag összeállítására – ezeket december közepén a szervezők összegyűjtik, átnézik, szortírozzák és eljuttatják az otthonokba.

Az adventi időszakban számos más ünnepi témájú foglalkozást, workshopot, Mikulás-ünnepséget stb. szervezünk, amelyhez rengeteg kreatív feladat és szervezési munka társul.

Programjaink során külön figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű gyermekek és családok fokozott bevonására, ezáltal európai hozzáadott értéket is közvetítve.

A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

Az Angyalprogram megszervezése rengeteg logisztikai teendővel jár. Az önkéntesek – gondos felkészítést követően – az adományok gyűjtésében, szortírozásában, csomagolásában tudnak részt venni, valamint egyéni érdeklődésük szerint a karácsonyi programok szervezésében, lebonyolításában, szükséges dekorációk elkészítésében, eszközök beszerzésében.

Jelentkezés, további információ: 

szulokhaza@szulokhaza.hu

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum