EGYÉNI ÖNKÉNTESSÉG 2023/2024/2025

Egyéni önkéntesség keretében minden időszakban 2 külföldi fiatal kapcsolódhat be hosszú távon az Alapítvány munkájába.

 

Milyen tevékenységeket végezhetnek az egyéni önkéntesek?

 • Élményprogramok szervezésében való részvétel,
 • Bölcsődei munkában való részvétel,
 • Adománygyűjtő kampányban való részvétel

Mikor tudunk egyéni önkénteseket fogadni?

 • 2023. június – december (6 hónap, 2 fő önkéntes)
 • 2024. január – december (11 hónap, 2 fő önkéntes)
 • 2025. január – június (4 hónap, 2 fő önkéntes)

Élményprogramok szervezésében való részvétel:

A program keretében az alapítvány szakemberei (szociálpolitikus, pszichológus, gyermekvédelmi szakember, szociális munkás, kommunikációs szakember) az önkéntesek bevonásával gyermekotthonokba látogatnak el országszerte, és különböző sport, közösségi és kulturális élményprogramokat szolgáltatnak az ott élő gyerekeknek. Elsődleges célunk, hogy elősegítsük a nehéz helyzetben élő gyerekek és fiatalok integrációját és erősítsük a befogadására a többségi társadalmat. A gyermekotthonok látogatása mellett rendszeresen intézményen kívüli programokat is szervezünk a gyerekeknek, ahol saját környezetükből kilépve új impulzusokat és élményeket szerezhetnek, új kapcsolatokat építhetnek. Például: színház, koncert, városnézés, sportprogramok (vízilabda, futás, foci stb.) többnapos élménykirándulások, ünnepi kirándulások.

A program célja a gyermekotthonokban eltöltött idő segítése a gyermekek számára, a családias légkör megteremtése, a motiváció, a kapcsolatteremtés más szociokulturális helyzetben lévő családokkal és gyerekkel. A program meghatározó eleme a sport, az egészséges életmódra nevelés. Mindezért, valamint, hogy a sportközösségformáló erejét is hangsúlyozzuk, minden új helyszínünkre futást és más sporttevékenységet szervezünk (pl.: bicikli, úszás, triatlon).

A tevékenység tehát elősegíti a társadalmi befogadást, érzékenyít, megismerhetővé, átjárhatóvá teszi az eltérő társadalmi háttérrel rendelkező résztvevők különbözőségeit, és egyaránt aktivitásra, részvételre ösztönzi a támogatottakat, az önkénteseket, valamint az intézményeket, külsős szervezeteket, ezáltal európai hozzáadott értéket képviselve. A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

  • Az egyéni önkéntesség során a résztvevők közvetlenül bekapcsolódnak az állami gondoskodásban élő gyerekek és fiatalok helyzetét elősegítő tevékenységekbe.
  • Az egyéni önkéntesek átfogó, részletes képzési/tréningprogramban vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy az egyéni önkéntesség részét képezik a konkrét programokra, helyzetekre felkészítő, illetve azok élményeit feldolgozó képzési alkalmak, workshopok.
  • A felkészítő képzés után előre egyeztetett időpontban lehet csatlakozni az egyes programokhoz. Ebben a tevékenységben egész napos elfoglaltságokat szervezünk (főzés, kézműveskedés, sportprogramok), és mindenki abban vehet részt, amiben a legjobbnak érzi magát. Év közben általában egy napos programokat, iskolai szünetek alatt azonban több napos, több hetes táborokat is szervezünk.
  • Az egyéni önkéntesek mindemellett a különböző disszeminációs tevékenységekben (események, kommunikáció) való részvétel során saját élményeiket, tapasztalataikat megoszthatják a különböző érdekeltekkel.

Bölcsődei munkában való részvétel

Az Alapítvány jelenleg 20 családi bölcsődét üzemeltet. A Szülők Háza bölcsődékben szakképzett pedagógusok dolgoznak, akik lehetőséget biztosítanak a gyermekek részére a szabad játékra, figyelembe véve az egyéni igényeket. A szülőkkel folyamatos kapcsolatot tartunk, hogy a gyermekek szokásait párhuzamosan, a szülőkkel együttműködve alakítsuk.

A bölcsődék működetetésében és a gyermekekkel való foglalkozás során alapelvünk a társadalmi befogadás és tolerancia elveinek közvetítése mind közvetett, mind közvetlen módon a gyermekek és szüleik felé.

A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

A résztvevők – gondos felkészítést követően – olyan feladatokba kapcsolódhatnak be, mint pl. étkezés, altatás, gyerekmondókák tanítása akár idegen nyelven, játékos foglalkozások tartása.

Adománygyűjtésben való részvétel

Alapítványunk több gyermekotthonnal is tartja a kapcsolatot, ahonnan az adventi időszakban nehéz sorsú gyerekek karácsonyi kívánságait juttatjuk el egy-egy önként jelentkező „angyalkához”, aki így személyre szabottan teljesítheti egy gyerek álmát.

Az otthonok lakói egy levélben megírhatják karácsonyi kívánságukat. Ezekért a levelekért november közepéig jelentkezhetnek az önkéntesek a szervezőknél, így válnak „angyalkává”. Az „angyalkák” legfeljebb 12.000 forintot költhetnek a csomag összeállítására – ezeket december közepén a szervezők összegyűjtik, átnézik, szortírozzák és eljuttatják az otthonokba.

Az adventi időszakban számos más ünnepi témájú foglalkozást, workshopot, Mikulás-ünnepséget stb. szervezünk, amelyhez rengeteg kreatív feladat és szervezési munka társul.

Programjaink során külön figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű gyermekek és családok fokozott bevonására, ezáltal európai hozzáadott értéket is közvetítve.

A tevékenység során tiszteletben tartjuk a gyermekjogok előmozdítására és védelmére vonatkozó uniós iránymutatásokban foglalt elveket.

Mi lesz az önkéntesek feladata?

Az Angyalprogram megszervezése rengeteg logisztikai teendővel jár. Az önkéntesek – gondos felkészítést követően – az adományok gyűjtésében, szortírozásában, csomagolásában tudnak részt venni, valamint egyéni érdeklődésük szerint a karácsonyi programok szervezésében, lebonyolításában, szükséges dekorációk elkészítésében, eszközök beszerzésében.

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum