A Szülők Háza Alapítvány

A Szülők Háza Alapítványt Kemény Dénes hozta létre 2015-ben azzal a céllal, hogy az alapítvány szervezeti formában képviselhesse tovább a 2007 óta működő Szülők Háza mozgalom elveit és céljait. Az Alapítvány állami gondoskodásban élő gyerekek és hátrányos helyzetű családok számára nyújt támogatást.  Az elsődleges cél az, hogy elősegítse a rászorulók integrációját, ezzel is erősítve a kisebbség befogadására a többségi társadalmat. A Szülők Háza Alapítványnál azért dolgozunk, hogy reményt és lehetőségeket adjunk azoknak, akik nehéz körülmények közé születtek, élethelyzetük, esélyeik javuljanak és befogadóbb, megértőbb szemléletet alakítsunk ki a többségi társadalom tagjaiban.

A alapítvány telefonszáma:

+36 30 179 82 17

Az alapítvány címe:
8089 Vértesacsa, Ady Endre utca 10.

Az alapítvány adószáma:
18731813-1-07

Az alapítvány bankszámlaszáma:
10701087-69409866-51100005

A Szülők Háza Alapítvány programjai

A Szülők Háza Alapítvány programjai illeszkednek az önkormányzatok által nyújtott gyermekjóléti támogatásokhoz, a különböző hazai és uniós pályázatokhoz, illetve az üzleti szféra CSR programjaihoz. A központban szakemberek – családterapeuták, pszichológusok, pedagógusok – segítenek a szülőknek, de maga a szülői közösség is sokszor megoldást tud nyújtani egy-egy családnak.
A Szülők Háza Alapítvány családokat segítő programjaiban számos rászoruló család kap segítséget, akiket a speciális készségfejlesztő és sport, művészeti és közösségi programokon keresztül az „egészséges” családok körébe vonva a program hatékonyan képes segíteni.
A Tegyél jót! programunk célközönsége a gyermekotthonokban élő gyermekek. Magyarországon több száz gyermekotthon van, több ezer gyermek nevelkedik állami gondozottként nehéz körülmények között. Ezen program keretében rendszeres odafigyelést, törődést biztosítunk a gyerekeknek önkénteseink révén, a program célja tehát rendszeresen összehozni a segíteni vágyó családokat az állami gondozott gyerekekkel az Alapítvány szakmai támogatása mellett.

Háttér

A gyermekek a közösségi és társas szükségletek területén vannak leginkább kitéve a nélkülözésnek, megfosztottságnak. A gyermekek harmada (35%) nem tud elmenni nyaralni, míg 29%-uk esetében a szabadidős tevékenységekben való részvétel (sport, művészetek, közösségi játék, tehetséggondozás, stb.) is korlátozott. 2012-ben a Magyarországban élő gyermekek 46,5%-a nem engedhetett meg magának napi egyszeri hús, hal vagy azzal egyenértékű vegetáriánus étel fogyasztását. Száz szegénységben élő személy közül 34 gyermek vagy fiatal. A szegénység generációkon keresztül öröklődik.A sok gyermek szegénységi kockázatot jelent.

Rászorultsági csapda

A mai kor egyik nagy problémája a szeparálódás, melynek következménye, hogy a hátrányos helyzetű családok sokszor elzártan, saját közösségükben élnek, nincs módjuk kapcsolatokat teremteni, kitörni a rászorultsági csapdából. Az alapszükségletek megfelelő kielégítésének hiányán túl, gyakori jelenség, hogy ezen családokban felnevelkedő gyermekek nem férnek hozzá a sportolási, kulturális (színház, stb) lehetőségekhez sem. Az állami eszközrendszer szükséges, de többnyire nem elégséges forrása a családok kilábalásának ebből a nehéz helyzetből, a civil összefogásnak, a társadalmi felelősségvállalásnak is jelentős szerep jut.
A Szülők Háza tehát olyan közösségek létrejöttén dolgozik, mely teret ad a szociokulturális hátránnyal és a az előnyösebb háttérrel rendelkező családok találkozásának. Az itt megélt közösségi élmények fejlesztik a toleranciát, empátiás készséget, a hátrányos helyzetben élők pedig új ismereteket, megküzdési stratégiákat sajátíthatnak el, minőségi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, kibővül szociális támogató rendszerük, és nem utolsó sorban kitörési lehetőséget biztosítanak számukra.

Kapcsolat

1116 Budapest
Mélykút utca 7.

+36 (70) 321 5323

 

Kövess minket

Kövess minket

a Facebook-on!

Kövess minket

az Instán!

Tegyél jót  2016  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Impresszum