2020. január 20. és 26. között a TIBU Maroc szervezet három képviselője – Mohamed Amine Zariat elnök, Ghizlane Kammal stratégiai vezető és Walim Neddal  fejlesztési menedzser – Magyarországra látogatott. Vendégeink az alapítványunk elnöke, Regős Judit és munkatársunk Balla Lilla által 2019. decemberében tett marokkói utazás viszonzásaként, az ott megkezdett közös munka folytatása céljából érkeztek hozzánk.

 

A TIBU Maroc képviselői megismerkedhettek Alapítványunk munkatársaival, bemutatták programjukat és legfontosabb projektjeiket. Tóth Franka, a Szülők Háza ifjúsági sport nagykövete prezentációt tartott a magyarországi kosárlabda helyzetéről, amit vendégeink különösen érdekesnek találtak, mivel ők a sportot, elsősorban a kosárlabdát használják a hátrányos helyzetű gyermekek képességfejlesztésének, oktatásának eszközeként.

 

Vendégeink felkeresték a vidéki Szülők Háza központokat is. A Szülők Háza Otthon Melege Családi Bölcsődében Érden megismerkedtek a hazai alternatív gyermekellátás rendszerével, és működés közben nézhették meg egy családi bölcsőde hétköznapjait. A Szülők Háza Győr Szíve Családi Központban bepillantást nyertek a győri Család és Karrier Pont munkájába és megismerkedhettek az 5 ország együttműködésében megvalósuló, az Európai Unió által támogatott Families_Share projekttel is.

A sűrű program során a TIBU Maroc képviselői számos olyan találkozón vettek részt, ahol itthoni jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg és bemutathatták tevékenységüket. Találkoztak alapítványunk alapítójával, dr. Kemény Dénessel. A Grand Vision Hungary Kft. marketing igazgatójával, Kelemen Anitával a vállalat CSR tevékenységéről és a Szülők Házával való együttműködéséről beszélgettek. Salamon Eszterrel, az International Parents Alliance vezetőjével izgalmas beszélgetést folytattak a gyerekek, fiatalok és szülők támogatásainak lehetőségeiről és kihívásairól. A Kopp Mária Intézetben Fűrész Tünde elnök asszony és Molnár Balázs elnökhelyettes bemutatták a KINCS szerepét és munkáját, valamint a hazai demográfiai viszonyokat és a családok ellátási és támogatási formáit.

Regős Judit és Mohamed Amine Zariat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sport Államtitkárságára is ellátogatott, ahol Kmety Ildikó főosztályvezető asszonnyal és munkatársainak ismertették a TIBU Maroc által szervezett, áprilisban megrendezésre kerülő 1st Education Through Sport Summit in Africa elnevezésű rendezvény részleteit.
A delegáció tagjai a Győrfyné Molnár Ilona Humánszolgáltatási igazgató asszony és Bakai-Nagy Zita újbudai alpolgármester asszonnyal történt találkozó során a XI. kerület önkormányzat és a Szülők Háza Alapítvány között fennálló partnerség részleteivel ismerkedtek meg.
A TIBU Maroc képviselőit vendégül látta Marokkó Budapesti Nagykövete, Karima Kabbaj nagykövet asszony követségi rezidenciáján, a találkozón részt vet Mr. Khalid misszióvezető helyettes úr is.

A marokkói és budapesti szervezetek elnökei, Regős Judit és Mohamed Amine Zariat több tévé- és rádióműsorban adtak interjút a két szervezet közötti együttműködésről, sőt a Szülők Háza Alapítvány sajtótájékoztatóján Amine a szélesebb sajtó képviselői számára is tartott egy rendkívül inspiráló előadást. 

A delegáció számára az egyik legizgalmasabb program egy álalános iskola meglátogatása volt, ahol megnézhettek egy testnevelés órát. A marokkói állami általános iskolákban nincs testnevelés óra, ezért a marokkói szervezet képviselői nagy örömmel fogadták, hogy megtapasztalhatják, hogyan épül be a magyar általános iskolák tanrendjébe a testnevelés.  

A marokkói delegációnak a sok hivatalos program mellett természetesen alkalma adódott kötetlen eseményeken részt venni és kikapcsolódni is. Megismerkedtek Budapesttel, és részt vettek a női vízilabda Európa Bajnokság elődöntőjén, ahol közösen szurkolták végig a meccset. Ghizlane Kammal és Walim Neddal számára az egyik legnagyobb benyomást a Bokréta Lakásotthoni csoportja meglátogatása tette, ahol egy meghitt és szórakoztató játékos délelőttöt tölthettek el a gyerekekkel és nevelőikkel. A vendégség során bebizonyosodott, hogy a gyerekek számára nincsenek nyelvi akadályok, nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták a látogatókat.
Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke otthonában látta vendégül a delegáció tagjait, akik megismerkedhettek a házias a magyar konyha ízeivel.  

Vendégeink részt vettek a Sipos Borház jótékonysági bor árverésén, amelyen a belépődíj és az aukció teljes összegét Alapítványunk számára ajánlották fel adományként. A befolyt több mint 800.000 forintos összeget a Szülők Háza Alapítvány a nyáron induló, TIBU Maroc-kal közösen megvalósított nemzetközi csereprogramjának finanszírozására fordítja.  

A Szülők Háza Alapítvány köszönettel tartozik minden munkatársának és partnerének, amiért lehetőséget adtak arra, hogy a marokkói szervezet részletesen is megismerhesse az Alapítvány tevékenységét és azt a társadalmi, gazdasági környezetet, amelyben dolgozik. Köszönettel tartozik továbbá Magyarország marokkói nagykövetének, Tromler Miklós Nagykövet úrnak, aki a kezdetektől kiemelten figyeli a két szervezet együttműködését, Právicz Attilának és a Hotel Mediterrannak, hogy gondoskodtak a marokkói szervezet képviselőinek kényelmes szállásáról, a Schiller Autó Családnak, akik autójukkal támogatták az egyhetes programot, valamint Hrubeczky Dávidnak, aki az egész hét során biztosította a partnereink találkozókra való eljutását. 

 

Képes élménybeszámolónkért kattints ide!