Nagyon szépen köszönjük a Nemzeti Örökség Intézetének a lehetőséget, hogy a Szülők Háza Alapítvány által életre hívott Tegyél Jót! programunkban résztvevő gyerekeknek lehetőséget biztosított arra, hogy ezen a csodálatos és egyedülálló napon, szakszerű vezetés mellett nézhettük meg közösen, hogy hol nyugszanak nemzetünk nagyjai, József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Jókai Mór, továbbá lehetőségünk nyílt megtekinteni a Kossuth Mauzóleumot.
Mi, a Szülők Háza Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy egy szülőnek, egy családnak és a nemzetnek is feladata, hogy megtanítsa gyermekeit, állampolgárait a kegyelet fontosságára, arra, hogy hogyan lehet méltósággal gyászolni. Fontosnak tartjuk a gyász és az elmúlás kultúráját megismertetni az állami gondoskodásban élő gyermekekkel is.
Mindannyian vesztettünk már el hozzánk közel álló családtagot, rokont, vagy barátot, valakit, akit szerettünk. Az elvesztéssel járó fájdalom azonban nem szabad, hogy végigkísérje az életünket, de ahhoz, hogy megtanuljunk együtt élni a veszteséggel, foglalkoznunk kell a gyásszal, a gyász, a veszteség kultúrájával.
Erre kiváló lehetőséget biztosít ez az Együttműködés, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete és a Szülők Háza Alapítványa kötött, amelynek értelmében szakszerű vezetéssel tekinthetjük meg nemzeti nagyjaink sírjait és emlékezhetünk rájuk a gyerekekkel együtt, közösen átgondolhatjuk a gyászt és a gyász feldolgozásának folyamatát.
A gyerekeknek az elmúlt hetekben lehetőség volt megismerkedni az itt nyugvó költők, prózaírók, nemzeti vezetők életútjával, művészetével.
Ezen a felemelő eseményen lehetőségük nyílt most arra, hogy egy általuk elmondott vers, gondolat kíséretében elhelyezzék az emlékezés mécseseit, virágait ezeken a gyönyörű síremlékeken.
Bízunk benne, hogy ez az együttműködés egy hosszú távú, jól működő kapcsolattá növi ki magát a Nemzeti Örökség Intézete és a Szülők Háza Alapítvány között, és a jövőben számos, a maihoz hasonló nemes céllal létrejött eseményt tudunk majd megvalósítani.
Külön köszönet Radnainé Fogarasi Katalin főigazgató asszonynak a szervezésért és a szívélyes fogadtatásért, Fülöp Attila államtitkár úrnak a program fővédnökségéért!