Szeptemberben folytatódott gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára szervezett nemzetközi projektünk második része. A programra Magyarországról és Romániából érkeztek a szakemberek, akik gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatokban dolgoznak azért, hogy segítsék azokat a gyerekeket, akik a leginkább rászorulnak a támogatásra.

Első nap trénerünk vezetésével meghallgattuk az egyéni és a csoportos vállalásokról szóló prezentációkat, amelyek az előző programhét óta mentek végbe a gyermekotthonokba, illetve a nevelőszülőkkel végzett munka során, a tanultak és a közös jó gyakorlatok alapján.

Minden nap egy-egy szakterületről érkeztek hozzánk előadók:

Első előadónk Várfalvi Marianna védőnő a védőnői hivatás rejtelmeibe vezetett be minket és sok-sok gyakorlati tanáccsal látott el minket.

Alapítványunk elnöke Regős Judit tartott családismeret előadást, amelyben megismerkedhettünk a funkcionális családok működésével és azzal, hogy, hogyan segíthetünk krízisek esetén.  Majd gyermekvédelmi tanácsadóként a gyerekekkel végzett segítő beszélgetések sajátosságaiba vezetett be bennünket, és Szabó Lőrinc „Lóczi óriás lesz” című verse ihletésére, mi is megnéztük, hogy milyen gyerekperspektívából alulról nézni a nagyok világát.

Szerdán Zsidákovits Melinda a Szülők Háza Fejlesztő Központ vezető gyógypedagógusa tartott előadást a különböző fejlesztési lehetőségekről, terápiákról, esetekről és azok kezelésének lehetőségeiről. Kipróbálhattunk a mozgásterápiákon használt fejlesztő játékokat is. Délután Keszthelyre utaztunk kicsit feltöltődni, ahol meglátogattuk a festői Festetics-kastélyt.

Csütörtökön Baranyi Béla, bűnügyi újságíró a családon belüli erőszakról és a gyermekbántalmazásról tartott szakmai előadást, amely sokunkat nagyon megérintett. Majd Gyebnár Brigitta, ezúttal coach tudását is megosztotta velünk és igazán értékes előadást hallgathattunk tőle a segítő beszélgetések módszertanáról, és sok, a gyakorlatban hasznosítható tudást kaptunk tőle. Egy ilyen  kimerítő nap után, jól esett a közös bográcsozás, ahol erdélyi szájíz szerint készült pörkölt és puliszka került az asztalra.

Záró napon a gyermekvédelem területén igazán releváns vendég előadó Dósa Piroska, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet Módszertani Igazgatóság gyermekvédelemmel foglalkozó referense megtisztelt bennünket azzal, hogy eljött hozzánk és a hazai gyermekvédelemről tartott nekünk igazán érdekes előadást. Értő figyelemmel hallgatta meglátásainkat és kíváncsian fogadta tapasztalatainkat a terepről, sok kérdésünkre választ kaptunk. Nagyra értékeljük, hogy létre jöhetett egy igazi megértő párbeszéd a terepen dolgozó szakemberek és a gyermekvédelem módszertanának kidolgozásában résztvevő kiváló szakember között.

 

Reméljük, hogy még lesz folytatása a programnak, mert nagyon sokat fejlődtünk és hasznos dolgokat tudtunk átvinni a gyakorlatba!