Útjára indult az Amerikai-Magyar Sport Ösztöndíj a Hungarian Hub és a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány szervezésében. Az ösztöndíj kevesebb eséllyel rendelkező, állami gondoskodásban élő, sportban tehetséges fiataloknak nyújt lehetőséget amerikai sport karrierre. Az ötlet Pazauer Pirosnak, a HungarianHub-Magyarok Amerikában elnökének, a Hungarian Summit alapítójának és vezetőjének köszönhető. Hamarosan a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány által delegált állami gondoskodásban felnövő fiatalok is kiutazhatnak Floridába, hogy a DME Academy felajánlásából 1 hónapos sport táborban vegyenek részt. A táborozás alatt nyelvet tanulnak, megismerkednek az amerikai sportélettel, kapcsolatokat építenek, hogy azután elérhetővé váljon számukra is az „amerikai álom” és bejuthassanak akár a legmenőbb amerikai egyetemre is.

Az ösztöndíjhoz elsőként csatlakozott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, aki dedikált úszósapkáját ajánlotta fel árverésre. Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda csapat edzője, szövetségi kapitány egy dedikált vízilabdát ajánlott fel. Korábban felajánlotta dedikált verseny kardját Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívó, valamint a Görbicz Anita válogatott kézilabdázó és a Vincze Ottó magyar válogatott labdarúgó által dedikált labdák járultak hozzá a jótékonysági akció sikeréhez. Az ösztöndíjra folyamatosan érkeznek felajánlások, sport relikviák, művészeti alkotások, nagyon várjuk a további felajánlásokat is.

Május 23-24 között került megrendezésre a Hungarian Summit rendezvény a floridai Daytona Beachen. A nyitó esemény után a Gála vacsorán nagy érdeklődés mellett tartották meg azt az árverést, ahol licitálni lehetett a relikviákra. Nagy örömünkre megtettük az első lépést, hogy tehetséges sportoló fiatalok amerikai álmát valóra váltsuk. Köszönhetően a licitálóknak és az adományozóknak egy állami gondozásban felnövő fiatal már biztosan részt vehet Magyar-Amerikai Sport Ösztöndíj Programban 2025 nyarán.

Hol fognak majd egy hónapot eltölteni a fiatalok? A floridai DME sport akadémián, amelynek alapítója Mike Panaggio sportember, üzletember. Akadémiáján a sportot, mint a társadalmi beilleszkedés, az önbizalom fejlesztés, a kitartásra nevelés eszközeként is használja. Az iskolába a világ minden tájáról érkeznek fiatalok, így Mike módszere igazi befogadó, egymást megértő programként is példaértékű. A nyári táborokban, a fiataloknak lehetőségük van sok féle sportot játékos formában kipróbálni, hogy utána eldönthessék, melyik sportág tetszik nekik a legjobban, melyik sportágban fejlődhetnek a legtöbbet.

Az aukciónak még nincsen vége, a Sportösztöndíj program év végéig folytatódik, aki teheti, csatlakozzon! Hamarosan felkerülnek a charityforfriendship.com oldalra a további relikviák, az aukcióra felajánlott tárgyak, műalkotások, amelyekre december 20-ig lehet online licitálni. Minél több licitösszeg érkezik, annál több tehetséges, szorgalmas gyereknek tudjuk megnyitni az ajtót az álmaik felé. Ezt követően nyilvánosságra hozzuk az eredményt és megkezdjük a nyertesek kiválasztását és felkészítését a nagy utazásra.