Az „Our Voice/Mi hangunk” projektünk célja, hogy kortárs segítővé képezzünk állami gondoskodásban nevelkedő vagy nevelkedett fiatalokat, hogy a helyi közösségeikben támogathassák a fiatalabb társaikat és végeredményben segíthessük az állami gondoskodásban nevelkedő fiatalok sikeres társadalmi beilleszkedését.

A trénerek és segítők mellett, megerősítve a fiatalok motivációját és elköteleződését, “közéleti mentorokat” is bevontunk a programba. Olyan elismert embereket kértünk fel erre a szerepre, akik kitartó munkájuknak, motivációjuknak és tudásuknak köszönhetően fontos eredményeket értek el a saját szakterületükön, és személyes történetükkel, értékvállalásukkal is példaként szolgálhatnak a fiataloknak.

2023 augusztus 14-18. között került megrendezésre az Our Voice tábor Balatonberényben, ahol 20 bátor fiatallal vágtunk most neki annak a felfedezőútnak, amelyben a legértékesebb dolgot szeretnénk megtalálni a „Mi Hangunkat”, hogy azután világgá kürtölhessük, hogy minden élet érték és igenis lehet a hátrányokból előnyt kovácsolni és azzal másokon is segíteni!

Hétfőn a szabályok közös megalkotása után, vezető trénerünk, belső utazásra vitt minket, ahol érzékeléseinkkel ismerkedtünk. Később ifjúsági segítők segítségével, trénerünk útmutatásai alapján kiscsoportokban dolgoztunk tovább. Dolgoztunk magunkon és ismerkedtünk egymással, miközben persze csobbantunk is a Balatonban és sokat sportoltunk: tollasoztunk, fociztunk is. Este pedig kertmozivá alakult a tábor. A Casa Hogar megmentése című filmet néztük meg közösen.

Kedden izgalmas belső utazáson vettünk ma részt trénerünk vezetésével. Megismerkedhettünk szeretet nyelveinkkel és az érzékelésink által okozott érzelmeinkre és az arra adott válaszainkra is ráláthattunk kicsit. Fejlesztő pedagógusunk pedig szuper gyakorlatokat mutatott nekünk, amely kognitív és érzelmi fejlesztő hatásokat fejtenek ki.

Este hajókázás volt a Balatonon és így tudtunk gyönyörködni a naplementébe.

Szerdán ugyan esősen indult a nap, de egy esőűző játékával sikerült elűznünk a felhőket. Mi is picit fáradtabbak voltunk, ezért nagyon jól jött Betti hangtálfürdője, ami lassan hagyomànnyá válik nálunk a Szülők Háza Családban. Most már ráfordultunk a tábor céljára, hogy megtaláljuk azt a 12 fiatalt, aki jön velünk az Our Voice csapatban a másfél éves programra, ezért elkezdtük az üzentek megfogalmazását, amilyenekkel hamarosan Ti is megismerkedhettek majd.

Délután a „kicsik” is megérkeztek, hiszen a program célja, hogy a fiatalok sorstárs segítővé is váljanak és visszatérve a gyerekotthonokba a tréningeken tanult módszereket átadhassák a gyerekeknek. Most ezt is kipróbálhattuk a gyakorlatban. Mindenki őszinte örömére. Este pedig együtt készítettük el a vacsorát.

Csütörtökön jó hangulatú ráhangolódás után, az Our Voice program project managere tartott nekünk érdekes előadást az Erasmus + programokról és mutatta meg nekünk, hogy nyílhat ki előttünk a világ.

Pálhegyi Júlia pedig élménybeszámolót tartott a Solidarity On program keretében megvalósuló önkéntes utazásáról, amelyről a napokban tért haza Franciaországból.

Megismerkedhettünk a programban résztvevő közéleti mentorokkal, akik közül Balázsy Katalin kutató a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és kedves férje Csaba meg is látogatott minket, hogy meséljen munkásságukról, amellyel többek között a Nasat is segítik. Előadása annyira inspiráló volt, hogy már a helyszínen rájuk talált jövőbeni mentoraltjuk.

Draskóczy Tünde Balatonberény polgármestere is meglátogatott minket, aki mesélt a településről és a polgármesteri munkájáról is, valamint a helyi termelők ajándékát, mézédes dinnyéket is hozott nekünk.

Este pedig Our Voice keretén belül Nyári Károly koncertet adott a művelődési házban és itt lehetőségünk volt bemutatkozhattunk a település lakosai előtt, ahol három bátor fiatalunk el is mondta, hogy mi az az ügy amiért ő személyesen szeretné hallatni a hangját a programban. A felejthetetlen koncert után pedig nem maradhatott el a pizzavacsora sem.

Pénteken búzsúzkodtunk, de minden vég valami új kezdete is egyben. Ez a mi esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az alaptábor után hamarosan következnek majd az utazások, a kiválasztott 12 fiatallal, akikhez csatlakozik Erdélyből és Belgiumból is további 12 fiatal. Hogy kik lesznek az első Our Voice Program „Hangjai” hamarosan kiderül.

Egyet azonban most is kijelenhetünk: mi senkit sem hagyunk hátra. Hiszen ezúttal is csupa – csupa értékes embert ismerhettünk meg, olyan gyémántokat, akiket persze, mint sok mindenki mást, még olykor csiszolni kell, akik mindannyian nagy küzdők és tele vannak szeretettel.

 

A Program a Nemzetei Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-ének köszönhetően valósult meg.