Regős Judit a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnöke az elmúlt hetet New Yorkban töltötte, az ECOSOC konzultatív státusszal rendelkező civil szervezet vezetőjeként. Az alapítványt képviselve, Elnök Asszony részt vett a Gazdasági és Szociális Tanács ülésein, ahol a 2030-as ENSZ stratégiáról folytak egyeztetések, valamint lehetőség nyílt a partnereknek egymással is megismerkedni.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2022-ben konzultatív státuszt nyert az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (UN Economic and Social Council – ECOSOC), amely az ENSZ központi szerveként a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti kérdéseivel foglalkozik. A konzultatív státusz lehetőséget nyújt a civil szervezetek számára az ENSZ rendezvényekbe való bekapcsolódásra, vagy írásbeli nyilatkozattételre, a saját szakterülethez kapcsolódó szakmai elemzések benyújtására, nemzetközi egyezmények megvalósításában és monitorozásában való részvételre, valamint saját események szervezésére.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány a konzultatív státusszal kapcsolatos munkát már a tavalyi évben megkezdte, több online megrendezésre került konzultáción való részvételével. A New Yorkban megrendezésre került Partnerségi Fórum témája a koronavírus-járványt követő újjáépülés felgyorsítása és a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszer megvalósítása minden szinten.

Az eseményen Regős Judit ismertette a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány innovatív programjait, valamint család-, és gyermeksegítő jó gyakorlatait.

Az alábbiakban olvasható Regős Judit Elnök Asszony bemutatkozó beszéde:

„Tisztelt Egybegyűltek!

Az ENSZ gyermekvédelmi irányelveivel összhangban a magyarországi Szülők Háza Alapítvány azt vallja, hogy a jóllét elsődleges forrása minden társadalomban a család, a gyermekek védelmének leghatékonyabb módja pedig a családok megerősítése. A családokat támogatni kell a stabil működésben, és abban, hogy adott esetben elkerülhető legyen a gyermekek családból való kiemelése. Amennyiben erre mégis sor kerül, a gyermekeknek olyan támogató közegre van szükségük, amely segíti a társadalmi integrációjukat.

A fenti elveknek megfelelően alapítványunk a családok jóllétéért végzi tevékenységét a Szülők Háza program segítségével. A program a családdá válás folyamatában nyújt támogatást a szociális, mentális, valamint gazdasági téren való helytállás erősítése révén. A gyermekek részére korai fejlesztési lehetőséget nyújt, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportok tagjaira. A program további értéke ezen felül, hogy támogatja a családok, illetve a nők foglalkoztatását, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez.

A Tegyél Jót! karitatív program keretében több mint 500, állami gondoskodásban lévő gyermekkel, valamint nehéz helyzetben lévő családokkal vagyunk kapcsolatban. A célunk, hogy családias légkört teremtsünk a gyermekek számára, különböző élményprogramok szervezésével, valamint, hogy más társadalmi rétegből származó gyermekekkel és családokkal való találkozási lehetőséget teremtsünk és motivációt nyújtsunk számukra.

Alulról jövő kezdeményezésként, valamint a más civil szervezetekkel és döntéshozókkal való együttműködés révén a program fenntartható modellt szolgáltat a családok támogatására.

Nemzetközileg elismert jó gyakorlat, és globális viszonylatban is adaptálhatónak bizonyult a helyi szereplőkkel való partnerségben. ECOSOC konzultatív státusszal rendelkező tagként, célunk, hogy szakmai tudásunk és módszereink nemzetközi szinten való megosztásával segítsünk más országokat abban, hogy a programot a helyi szükségletekhez igazodva megvalósíthassák.

Mert minden élet érték!”