A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2022-ben konzultatív státuszt nyert az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (UN Economic and Social Council – ECOSOC), amely az ENSZ központi szerveként a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti kérdéseivel foglalkozik.  

A konzultatív státusz lehetőséget nyújt a civil szervezetek számára az ENSZ rendezvényekbe való bekapcsolódásra, felszólalásra vagy írásbeli nyilatkozattételre, a saját szakterületükhöz kapcsolódó szakmai elemzések benyújtására, nemzetközi egyezmények megvalósításában és monitorozásában való részvételre valamint saját események szervezésére.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány a konzultatív státusszal járó lehetőségekkel maximálisan élni kíván, az ezzel kapcsolatos munkát már a tavalyi évben megkezdtük. Több online konzultáción vettünk részt, az idei évben pedig személyesen is jelen leszünk rendezvényeiken.

  1. januárban kerül megrendezésre a New York-i székhelyen a Partnerségi Fórum, amelynek témája a koronavírus-járványt követő újjáépülés felgyorsítása és a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszer megvalósítása minden szinten. A Fórum célja olyan innovatív, partnerség keretében megvalósított, előremutató programok bemutatása és megvitatása, amelyek a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer megvalósítását szolgálják. Alapítványunk felszólalás keretében fogja ismertetni programunkat, valamint a családokra irányuló jó gyakorlatainkat.
  2. februárban kerül sor az ENSZ Társadalmi Fejlődés Bizottságának 61. ülésére. A Bizottság a globális fejlődés területén belül a társadalmi fejlődés témáért felelős tanácsadó testület. A jelenlegi ülés témája a teljes körű és produktív foglalkoztatás és megfelelő munkalehetőségek megteremtése mindenki számára, az egyenlőtlenségek csökkentése, a COVID-19 világjárványból való kilábalás felgyorsítása, valamint a fenntartható fejlődési célok végrehajtása érdekében. Az ülésszakhoz kapcsolódóan lehetőséget kaptunk egy bemutatkozó programot tartani, olyan stratégiai partnerekkel, mint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, a marokkói Szolidaritásért, Társadalmi Integrációért és Családügyekért Felelős Minisztérium, a programunk marokkói adaptálására kijelölt marokkói civil szervezet, illetve a Kommúnió Alapítvány, aki a módszerünk hazai, győri adaptálásban partnerünk közel 10 éve.

A program február 13-án, 15:45. – 17:00 között kerül megrendezésre, online bekapcsolódásra van lehetőség.