Idén már 5. alkalommal kerülhetett megrendezésre a Szülők Háza Alapítvány Tegyél Jót! Élménytábora, ezúttal nagy örömünkre Balatonfenyvesen. A táborban azon állami gondoskodásban élő gyermekek vettek részt, akik egész évben a Tegyél Jót! program kedvezményezettjei voltak.

A tábor 2021. augusztus 2-6. között valósult meg, és 4 gyermekotthonból 60 gyermek lehetett részese az értékes és változatos programoknak. A táborban ismert és elismert emberek is tiszteletüket tették, hogy színesítsék az állami gondoskodásban élő gyermekek táborban töltött napjait.

Balatonfenyves tegyél jót tábor 2021Balatonfenyves tegyél jót tábor 2

A tábor élménydús programjairól és illusztris vendégeiről röviden:

Augusztus 2-án hétfőn, vonattal történő érkezés után elfoglalták a gyerekek a balatonfenyvesi Grand-Berek Szállót. Több turnusban érkeztek a gyerekek, Mónosbél, Bokréta és Csepel csapata a győri gyerekekkel egészültek ki, így a hétfői ismerkedési est alkalmával mindenkinek volt lehetősége egymást üdvözölni.

Balatonfenyves tegyél jót tábor 3Balatonfenyves tegyél jót tábor 4

A tábor második napját egy Mokka bejelentkezéssel kezdtük, majd a Zöldforgó Élménynap programja játékos formában hozott a gyerekeknek feladatokat és hasznos információkat a fenntartható fejlődésről, valamint a környezetvédelem fontosságáról. A napot egy fantasztikus élő koncert tette igazán felejthetetlenné. Az Alma Együttes jóvoltából hallhattak a gyerekek nagyszerű dalokat, és a tikkasztó meleg ellenére kicsik és nagyok is táncra perdültek. Igazi értéke volt a napnak, hogy rögtönzött jeltolmácsoknak hála mindannyian megtanulhattunk egy kicsit jelelni is.

Balatonfenyves tegyél jót tábor 5

Baltonfenyves tegyél jót tábor 6Az állami gondoskodásban élő gyermekeknek talán minden gyermeknél nagyobb szükségük van motiváló és sikertörténetekre, hogy abból merítsenek maguknak erőt és inspirációt a jövőjüket illetően, éppen ezért is volt nagyon hasznos és érdekes Horváth János festőművész előadása. Horváth úr a Vasutasok Szakszervezetének tagja, és saját élettörténetét, nehéz sorsát, viszontagságait és tapasztalatait osztotta meg a gyerekekkel. Beszélt arról is, hogy mit jelent magyar-cigánynak lenni, és megemlékeztünk a Roma Holocaust áldozatairól is.

Baltonfenyves tegyél jót tábor 7Mivel a zene nagy erővel bír, és különleges nyelv az érzések és érzelmek kifejezésére, nagy örömünkre szolgált, hogy a tábor harmadik napján körünkben köszönthettük a csodálatos Nyári Károlyt, Alapítványunk jótékonysági nagykövetét, aki segítette a gyermekek felkészülését is a tábor végén megrendezésre került T-Faktor programra. Nyári Károly előadóművész úr készséggel segített a gyerekeknek mind előadásmódot illetően, mind hangszer hangolásban.

 

 

 

A napot az Első Fenyvesi Tegyél Jót Olimpiával folytatták a gyerekek. A versenyszámok mellett jutott idő strandolásra, lángosozásra és sok játékra is. A sport mellett a nap folyamán Sena, a ghánai-magyar gyökerekkel rendelkező énekesnő érkezett hozzánk. A gyerekek nagy örömére volt közös éneklés, és együtt bontottunk vitorlát, hajókáztunk a Balatonon. A vízparti élmények mellett szalonnasütésben is volt részük a gyerekeknek, ami méltó zárása volt a napnak.

Habár esővel és borúsan indult a negyedik nap, a gyerekek, hála a csapatépítő és pedagógiai módszereknek, ilyen rövid idő alatt is nagyon jól összebarátkoztak, és kreatívan elfoglalták magukat, sokat rajzoltak, egymást tanították biliárdozni, csocsózni. Ebéd után Hillender Tímea vadvilágmentor érkezett „Álmok nélkül nem érdemes” című előadásával. A gyerekeknek motivációt kívánt adni kenyai, valóban szegény és nehéz sorsban élő gyerekek és körülmények bemutatásával, illetve érdekességeket árult el Kenya vadvilágát, főleg az elefántokat illetően. Az előadás után Arany-Kovács Rozália is bemutatkozott a gyermekeknek, és bíztatta, jó tanácsokkal látta el őket, hiszen ő maga is állami gondoskodásban nőtt fel.

        Balatonfenyves tegyél jót tábor 9               Balatonfenyves tegyél jót tábor 9-1

A csütörtöki nap volt a táborozás csúcspontja, hiszen a gyerekek lázasan készültek a T-Faktor nevű esti rendezvényre, ahol kicsik és nagyok egyaránt megmutathatták akár csoportosan akár egyénileg is, hogy mit tudnak. Az esti rendezvény színvonalát emelte Barabás-Kis Zoltán színművész úr, a Játékszín színésze, aki, mint a zsűri Elnöke, figyelte a gyermekek előadásait. Volt, aki énekelt, táncolt, hegedült, míg mások előadtak vagy éppen közös produkciót mutattak be.

Balatonfenyves tegyél jót tábor 10  

A tábor utolsó napján Dr. Tóth Frank 256 szoros válogatott vízilabdázót köszönthettük, aki strand röplabdázni tanította a gyerekeket. A vízparti mozgás és sport feladatok után, nagy örömmel köszöntöttük Rácz Zsófia ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkár asszonyt, aki meghallgatta a gyerekek ifjúság témával kapcsolatos észrevételeit, szó esett szabadidős programokról, sportról, környezet-, és állatvédelemről, valamint mesélt az ENSZ-nél betöltött ifjúsági nagyköveti munkájáról.

Balatonfenyves tegyél jót tábor 13

A gyerekek nehezen és fájó szívvel vettek búcsút egymástól. Sok új barátság köttetett a tábor ideje alatt, mely talán a legfontosabb az állami gondoskodásban élő gyermekek életében. A meghívott vendégek szavai és történetei, a szervezett programok, és a tartalmas beszélgetések mind nagyon fontos és értékes útravalóul szolgál a gyerekek jövőjét illetően. A tábor ismét hangsúlyozta kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy minden élet érték, és hogy szülessenek is bárhová, nem az határozza meg őket, hanem a tetteik, a viselkedésük, és a szeretet.

              Balatonfenyves tegyél jót tábor 16                                               

 

További képek elérhetőek a Galériában.

 

A nyári tábor a Bethlen Gábor Alap segítségével valósult meg.

A tábor további támogatói: