Szülővé válni az élet egyik legnagyobb kihívása – hangoztatta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a június 10-én megrendezésre kerülő Szülők Ünnepe Kárpát-medencei Fesztivál megnyitójára küldött üdvözlő levelében.

Az ENSZ 2012-ben JÚNIUS 1-JÉT JELÖLTE KI HIVATALOSAN A SZÜLŐK VILÁGNAPJÁNAK. A célja, hogy felhívja a figyelmet az anyák és apák nem látványos, mégis sokszor embert próbáló munkájára, amelyet nap mint nap végeznek a gyerekeikért és a családjukért.

A június 9-11-ig megrendezésre kerülő Szülők Kárpát–medencei Fesztiváljának mottója az összetartozás volt, amelynek jegyében a programba bekapcsolódott a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is, így a Magyarországról érkezőkön kívül, közel 100 család vett részt a programokon.

Az esemény fővédnökeként Hornung Ágnes fontosnak nevezte felhívni a figyelmet a szülők többletfeladataira, mondván: ez olyan teljesítmény, amely méltán érdemli meg a társadalom elismerését.

Kemény Dénes 3 gyermekes édesapa, 3-szoros aranyérmes vízilabda edző, aki egyben a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány alapítója, köszöntő beszédében elmondta, hogy a szülők munkája – azon kívül, hogy kiemelten fontosnak tartja – egyben a társadalom alapja, ezért szeretnék elérni, hogy minél jobban beépüljön a köztudatba a Szülők világnapja Magyarországon is.

Balatonfenyves polgármestere Lombar Gábor külön örömmel köszöntötte a résztvevőket a településen és kifejezte reményét az esemény rendszeressé válása kapcsán – és követendő jó gyakorlatnak tartotta a szülőket támogató programokat Magyarország szerte.

Regős Judit, az alapítvány elnöke beszámolt arról, hogy a Szülők Háza az ország hat pontján – és egyre több helyen a világon – foglalkozik azzal, hogy lehetőséget adjon a szülőknek napi szinten a testi, lelki és szellemi boldogulásra.

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy felnőni egy családban úgy, hogy örülni tudjunk minden apró mindennapi dolognak – ezzel tudjuk a legtöbbet tenni az összetartozásunkért és megmaradásunkért.

A Szülők Háza Alapítvány partnereként részt vett a rendezvényen Hegmanné Nemes Sára a Magyar Posta Zrt. Igazgatóság alelnöke, aki postás családok nevében üdvözölte a jelenlévő családokat és kiemelten felhívta a figyelmet a nagyszülők szerepére is a családban.

A köszöntőbeszédek után minden jelenlévő felszólaló ünnepélyesen aláírta a Szülők Ünnepét jelképező margarétát, majd elkezdődtek a színes programok.

A PÉNTEKTŐL VASÁRNAPIG TARTÓ FESZTIVÁLON SZÜLŐKNEK SZÓLÓ REKREÁCIÓS PROGRAMOK,  KULTURÁLIS ÉS SZÓRAKOZTATÓ PROGRAMOK ÉS SZÜLŐTÁMOGATÓ ELŐADÁSOK VÁRTÁK INGYENESEN A CSALÁDOKAT. A beszélgetéseken többek közt hallhattuk Várfalvi Mariannát a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnökét és közel 20 civil szervezet juttathatta el üzenetét a családtámogatás különböző területeiről.

Amíg a szülők kikapcsolódtak egy masszázson, sminktanácsadáson, hangtálas jógán addig a gyermekek számára számtalan program biztosította az egész napos szórakozást.

Délután Nyári Károly egy szívmelengető koncerttel szórakoztatta a családokat, majd az estét a Szülők Bálja zenés est zárta.