A Szülők Háza Alapítvány Tegyél Jót tábora 7.alkalommal került megrendezésre, mindenki nagy örömére ismét a Balaton partján, Balatonfenyvesen. Az alapítvány a Tegyél Jót program keretében egész évben segíti kedvezményezettjeit az állami gondoskodásban élő gyerekeket, és a nehéz helyzetben élő családokat. A program fő célja a társadalomba való beilleszkedés segítése, valamint a nehéz sorsú családoknak a támogatása különböző közösségi programokkal, élmény programokkal, adománygyűjtéssel, mentor programokkal. A programok megvalósítására számos önkéntes, családok, cégek, továbbá egyéb támogatók bevonásával kerül sor. Mára már 12 gyermekotthonból több mint 500 gyermek, nevelőszülők és a helyi családsegítő szolgáltatókon keresztül rászoruló családok vesznek részt.

 A nyári élménytáborunk az év egyik kiemelt programja, amely alatt lehetőség nyílik arra, hogy minőségi időt tölthessünk együtt, a gyerekek hosszútávú barátságokat köthessenek, ezenfelül olyan érzelmi útravalóval láthassuk el őket, amely reményeink szerint egész életükre kihat.  Az élménytábor keretében a gyerekek sport programon, hajókiránduláson, közösségi programokon, előadásokon vehetnek részt, de a legfontosabb az a minőségi együtt töltött idő, amikor a programon belül leülünk egymás mellé, oda figyelünk egymásra, és közösen a gyerekek igényeire szabva alakítjuk ki az év további programjait.

Az alábbiakban egy részletes beszámolót olvashatnak a tábor programjáról.

Idén is összeállt a tábori csapat és izgatottan vártuk, hogy augusztus elsején újabb csodás élményekkel gazdagítva a gyerekeket, megnyissa kapuit a Balatonfenyvesen megrendezett Tegyél Jót Tábor, melynek kapujában Kemény Rónai Renáta és Regős Judit fogadta az érkezőket. Mire delet ütött az óra gyerek zsivaj töltötte meg a szállót, megérkeztek a gyerekek az 5 különböző gyermekotthonból, valamint idén csatlakozott hozzájuk A Szülők Háza Alapítvány ukrán menekülteket támogató programjában együtt működő menekült gyermekek és családok. Jó ebédhez szólt a nóta, majd ezután mindenki elfoglalta a szálláshelyét, és egy gyors kipakolás után sietősen köszöntöttük a Balatont is, amivel meg is kezdődtek az idei év első balatoni élményei a táborozók számára.

 A balatoni csobbanás után, alapítónk Kemény Dénes megnyitotta a táborunkat, ahova rögvest kedves vendég érkezett: Kárász Róbert – aki riporter szakma csínnyát bínnyát osztotta meg a gyerekkel. A riportalany pedig nem volt más, mint a háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes, akinek csak úgy záporoztak a kérdések. Megtudhattuk, hogy Dénes, hogyan és miért kezdte el vízilabdás pályafutását, vagy, hogy hogyan motiválja egy vereség után a játékosait, de azt is elmesélte, hogy mit jelent számára a csapatjáték.

Még aznap elkészült a 2022-es Tegyél Jót tábor ikonikus zászlója, amit a gyermekek egy játékos, ismerkedő – csapat építő foglalkozás keretén belül alkottak meg.

A következő napon kellemes vendégek köszöntek be a táborozókhoz ébredés után, Nyári Károly és lányai Nyári Aliz és Nyári Edit tette tiszteletét nálunk, akik egy interaktív koncert sorozat következő állomásaként nálunk pezsdítették fel az amúgy is vibráló hangulatot. A koncertsorozattal Nyári Károly művész úr, és a Szülők Háza Alapítvány együttműködésével a Segítő Dallamok néven több helyen lesz majd megtalálható az országban. 

Az élmény élményt követett és a koncert után elindultunk egy 2 x 1 órás sétahajó kirándulásra, ami alatt a gyerekek számtalan érdekes információt tudhattak meg az alattunk ringó Balatonról és a körülvevő élővilágról a hajóskapitányunk jóvoltából. A tábori helyszínre vissza érve a Kékfény című bűnügyi tv műsor riportere, Baranyi Béla (Pulitzer díjas újságíró) látogatott meg minket, aki szerencsére nem szó szerint lebilincselő bűnmegelőzési előadást tartott nekünk. Többek között arról mesélt a gyereknek, hogy miért érdemes mégis tisztességesnek maradni és nem visszaütni, amikor ver az élet, hogy miért a legbátrabb az, aki minden nehézség ellenére bírja a gyűrődést és kijárja az utat, amikor azzal törleszthet, hogy ő igenis minden gáncs és útakadály ellenére elérte a célját. Az előadás akkora sikert aratott, hogy amikor az este folyamán összegyűltünk szalonnát sütni, hiszen nincs is jobb program egy szép csillagfényes estén, mint jót enni és még jobbat beszélgetni, akkor a gyerekek még tovább érdeklődtek a korábban elhangzottakkal kapcsolatban. Szallona sütés után, teli pocakkal szerencsére mindenki jót aludt.

Szükség is volt szerdán a sok energiára hiszen a SUP the Lifestlye csapata látogatott meg minket, akik a nap folyamán 18 db Sup-al felváltva tanították a tábori lurkókat. E közben a Grand Vision a jól megszokott kis csapatával a tábor helyszínén tartott szemvizsgálatot, majd ennek eredményétől függően, akinek szükséges volt, a vizsgálat helyszínén választhatott is magának szemüveget, és mivel természetesen minden szempárnak jár a napvédelem, így mindenki válaszhatott egy napszemüveget.

A csütörtök délelőttöt a Balaton partján kezdtük, kis lelki felkészülésként az esti nagy T-faktorra, amihez segítő kezet nyújtott nekünk Kemény Dénes és Regős Judit is; hűsítőként finom dinnyét kínáltak a gyerekeknek és ellátták őket az esti előadással kapcsolatban néhány jó tanáccsal. (Aki még nem ismerné a T-faktor, a Tegyél Jót tábor egyedi és különleges programja, melyben a gyerekek előadással, képességeik megmutatásával szerepelnek a rögtönzött tábori színpadon, egyfajta barátságos verseny keretében. Természetesen komoly zsűritagjaink szoktak lenni, és eszmeileg értékes ajándékokat osztunk szét a program végén, mely a tábor fő attrakciójaként mindig nagyon népszerű és hangulatával körbe lengi a tábori hetet. 

Ebéd után lezajlottak a főpróbák és este 7-kor a képzeletbeli függönyök felemelkedésével megkezdődött az egyszeri és utánozhatatlan T-faktor, ami csak a Szülők Háza Alapítvány Tegyél Jót táborában kerül megrendezésre. A zsűri elnöke idén Kemény Dénes volt, segítségére pedig zsűritagként Regős Judit, Baranyi Béla, valamint Sárközi Gyula koreográfus, táncmester, rendező, a Madách tánciskola alapítója volt, akik mentorként lelki erővel, támogató és megerősítő szavakkal látták el és bátorították az összes produkciót előadó gyermeket. Az este folyamán láthattunk bűvészkedést, táncot, egyéni és csoportos ének előadásokat a modern stílustól egészen az autentikus népdalokig. Ezenkívül az ukrán nemzetiségű táborozók pedig egy a háború által megfogalmazott nagyon szép ukrán énekkel vettek részt a műsorban. Az est extra meglepetését pedig a Szülők Háza Alapítvány elnöke Regős Judit okozta, egy nem várt közös produkcióban való szereplésével, ami így az est záró előadásaként koronázta meg az eseményt. A program és az egész este folyamán szóló zenéért a No stressz band képviseletében Lőcsey Attilának mondunk köszönetet. Az este végén természetesen minden gyermek megkapta a tábori oklevelet és a táborban való részvételért járó Béke érmet, melyet szimbolikusan a példa értékű Kemény Dénes akasztott a nyakukba. Az ünnepi hangulatot az este 11 óráig tartó „hajnali mulatozás” búcsúztatta, a tábori hangulatnak pedig nem tudván ellenállni az idősebbek még egy kis esti beszélgetésre is összegyűltek.

A péntek volt a Tegyél Jót tábor záró napja, a táborozók még elmentek egy utolsó közös strandolásra, ahol a gyerekek játszottak egy utolsót közösen és voltak, akik elérhetőséget cseréltek egymással, hogy innentől kezdve tudják egymással tartani a kapcsolatot.

Ezután sok-sok élménnyel a szívünkben köszöntünk el egymástól és Regős Juditot a Szülők Háza Alapítvány elnökét idézve „Most nehéz még egy kicsit a szívünk, de tudjuk, hogy mi összetartozunk, és nem engedjük el egymást soha: ” TE EGYSZER S MINDENKORRA FELELŐS LETTÉL AZÉRT, AMIT MEGSZELÍDÍTETTÉL.” ❤️❤️❤️Hamarosan újra találkozunk, már most tele vagyunk meglepetésekkel. Mert a csodákra nem csak várni kell, hanem tenni is kell értük 😉

Tegyél jót! Mert minden élet érték!

Az eseményről további képek a Galéria – Képek menüben elérhető.