Idén negyedik alkalommal adták át a Szülők Háza Alapítvány által alapított Szent Antal Díjat.

A díj létrehozásának célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekvédelmi munka társadalmi fontosságára és elismerje az ezen a területen dolgozók áldozatos munkáját, valamint az önkéntes segítség nyújtás fontosságára irányítsa a figyelmet. Az elismerést azok kapják, akik az alapítvány kuratóriuma és a gyerekek döntése alapján az adott évben a legtöbbet tettek Tegyél jót programban kedvezményezett gyerekekért és családokért.

Az eddigi évek díjazottjai között szerepelt Mága Zoltán hegedűművész, Nyári Károly zongoraművész, a Lenovo Hungary, a GrandVision Magyarország, illetve a Rossmann Magyarország is. Emellett még számos civil önkéntes, hivatásos gyermekvédő, gyermekotthoni nevelő is a díjazottak között volt.

A díjátadásra a vírushelyzetre való tekintettel idén szűk körben került sor, a járványügyi intézkedéseket betartva. A díjakat átadta Regős Judit, az alapítvány elnöke és Nyári Aliz énekesnő, a program „főangyala”.

A díjat négy kategóriában osztották ki: önkéntes gyermekvédő, hivatásos gyermekvédő, támogató cég, Szülők Háza különdíj

„Örömmel tölt el, hogy a maszkkal takart arcaitokon is látom a szemeitekből felénk áradó jóságot, tettrekészséget és szeretetet. Azonban szomorú is vagyok egy kicsit, mert itt és most ezt csak én láthatom.” – kezdte megnyitó beszédét Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke. Sokáig mérlegeltek kollégáival, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben felelősen megtartható-e a gyermekek részvételével a Gála. A hét közepén azonban világossá vált számukra, hogy a gyerekek csakúgy, mint tavaly, személyesen idén sem tudnak jelen lenni a díjátadáson.

Dr. Tóth Frank vízilabdázó önkéntes támogatóként kapott díjat. Rámutatott arra, hogy az évek során volt alkalma látni ezt a nagyszerű munkát, amit az alapítvány a gyermekekért végez. A Tegyél jót program elejétől kezdve első kérésre minden programra eljön és a sporton keresztül irányt mutat. Nem csak a gyerekek, hanem az önkéntes családok is örömmel jönnek azokra a programokra, amelyeken részt vesz. Maga is 4 lány apukája, edzőként sok-sok fiatal növekszik fel az iránymutatásai mellett. Az alapítvány tegyél jótos gyerekei is büszkék arra, hogy az ő csapatába tartozhatnak. Méltón kerül hozzá a Szent Antal díj a gyermekekért, mert ha végig nézzük a pályafutását, minden róluk szól: a gyerekekről!

Nyitrai-Hell Szilvia 2002 óta, közel 20 éve dolgozik a gyermekvédelemben, a Fészek Gyermekvédő Egyesület adomány-, és projektvezetője. Elkötelezett a gyermekek segítése mellett, legyen tél vagy nyár, legyen könnyebb vagy nehéz, ő teszi a dolgát és segít azoknak, akiknek szüksége van rá. Évek óta állnak Szilvivel kapcsolatban, különösen azóta, mióta elindult az érdi Segítő kör. Lehetőségük volt vele és a Fészek Egyesülettel segíteni az általuk gondozott családoknak és gyerekeknek, így tudott létrejönni az okoseszköz kiosztás, számítógépeket adtak a családoknak, szerveztek szemvizsgálatot és nyári tábort, színházlátogatást és karácsonyi angyal programjaik rendszeres kedvezményezettjeik is a Fészek családjai. Számos közös élmény köti össze őket, ami közben olyan meseszép esemény is történt, hogy egy gyermekotthonban élő kisfiú egyik nyári táborukban megismerkedett egy nevelő szülővel a Fészek Egyesületből, megszerették egymást és később lehetőség nyílt arra, hogy a kisfiú ehhez a nevelőszülőhöz kerüljön, hogy ő is családban nőhessen fel. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az együttműködés a szervezetek közt a gyerekek érdekében, melyet köszönőbeszédében Szilvia is hangsúlyozott.

A Bunge Magyarország képviseletében a díjat Grászli János country manager vette át, beszédében megköszönte és elismerését fejezte ki az alapítvány munkájának. A Bunge egy integrált agrár- és élelmiszeripari társaság, amely 40 országban van jelen a világban és közel 200 éve a nagyüzemi gyártás és az élelmiszertermelés fejlesztésének elkötelezettje. Akkor álltak az alapítvány mellé, amikor a legnagyobb baj volt tavaly karácsonykor: nem tudták, hogy fogják tudni eljuttatni személyes találkozás hiányában a gyerekeknek az ajándékokat az Angyal Program keretében. Az általuk felajánlott adomány segítségével azonban mindez megoldódott. Idén elsőként jelentkeztek az Angyal programba a munkatársaik. Ők az egyik leglelkesebb csapat, akik teljesítik a gyerekek kívánságait.

Judit bízik benne, hogy jövőre a Tegyél Jót- Állj mellénk – mentor programban is folytatódni tud az együttműködésük. „A Bunge is egy régóta működő nagyvállalat, mi pedig hosszútávú együttműködésekben gondolkozunk, hiszen a felelősségünk nagy, mert az ember felelős lesz azért, amit megszelídített.”

Dobstadt Linda és Dévai Gabriella a legrégebbi hálózati partnerek, az érdi Otthon Melege Szülők Háza Családi Bölcsőde csapata. Tanúbizonyságot tettek arról, hogy ők is hosszú távon és elkötelezetten teszik a dolgukat, nem rettennek meg a nehézségektől. Mára már 4 csoporttal 32 gyereket gondoznak a bölcsijükben. Emellett számos fejlesztő foglalkozást tartanak, az érdi Segítő kör tagjaiként egész évben fogadják a rászoruló családokat és az alapítvány gyerekeit a programjaikra.

Czövek Szandrát maguk a gyerekek ajánlották Mónosbélről, ahol nevelőként sok-sok éve tevékenykedik. Ennél nem is kell több magyarázat arra, hogy miért kapja meg a hivatásos gyermekvédő díjat, de azért mégis meg kell említeni, hogy ő maga is nehéz körülmények között nőtt fel. Pontosan tudja, hogy milyen az állami gondozott gyerekek élete és mivel tudja segíteni őket. Ezzel a díjjal szerették volna elismerni a munkáját, ő egy igazi példakép. Bár nem sok útravalót kapott az életkezdéséhez, és még abból is tud másoknak adni. Azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá; a gyerekeknek. Az ezért járó elismerés, ennél a díjnál is nagyobb: maguk a gyerekek szeretete. Szandra sajnos betegség miatt nem tudott az alapítvánnyal ünnepelni, de lelkileg így is velük volt!

„Mi a sikert nem mennyiségben, hanem minőségben és az elkötelezett segítők lelkesedésében, elhivatottságában mérjük. Mert hisszük azt, hogy habár lehet, hogy egy-egy segítség csak csepp a tengerben, de mi lenne a tengerrel cseppek nélkül?” – Regős Judit

A 2021-es Tegyél Jót Gáláról készült további képek megtekinthetők galériánkban.